Ervin

Opera a legendás cseh atlétáról

2012.06.21. 14:41

Programkereső

A közelgő olimpiai játékok kapcsán Emil Zátopek többszörös olimpiai bajnok életéről szóló minioperát mutattak be június 16-án Liverpoolban.

A mindössze tizenkét perces darab Emily Howard brit zeneszerző első operája. A Zátopek! című alkotás Selma Dimitrijevic szövegkönyvíró együttműködésével született. Az alkotók a történet középpontjába azt az 1952-es helsinki olimpiai játékokat állították, ahol Zátopek három aranyérmet is nyert: 5000 méteren, 10 000 méteren és maratoni futásban. Howard és Dimitrijevic alaposan tanulmányozta a cseh atlétáról szóló történelmi forrásokat, és Prágába is ellátogattak, hogy felkeressék a sportoló özvegyét, Dana Zátopkovát, egykori olimpiai bajnok cseh gerelyhajítót.

Emil Zátopek
Emil Zátopek

A június 16-i bemutatón a miniopera mellett Leos Janácek és Bohuslav Martinu zeneszerzők művei is felcsendültek a liverpooli Epstein Theaterben. A premieren John McMunn az egykori csehszlovák atlétamezben, mellkasán a 903-as számmal játszotta Zátopek szerepét. A sportoló feleségét Wendy Dawn Thompson alakította. A házaspár mellett a helsinki olimpián szereplő versenytársak és egy sportkommentátor is szerepel az operában.