Csilla, Noémi

Pekingi együttműködésre készül a Müpa

2012.07.08. 16:24

Programkereső

A Művészetek Palotája és a pekingi Nemzeti Előadóművészeti Központ (NCPA) pénteken írta alá a közös produkciókról szóló megállapodást.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója a megállapodás aláírását követően hangsúlyozta: kultúra nélkül nincs diplomácia. "Az NCPA eddig csak a Szöuli Művészeti Központtal és a washingtoni Kennedy Centerrel kötött megállapodást, a Müpa harmadik e téren" - emelte ki az igazgató, majd felidézte, hogy két hete egy nemzetközi tanácskozáson járt Pekingben és Sanghajban. A sanghaji partnerrel a közelgő, 2013-as Verdi-évfordulóval kapcsolatban vették fel a kapcsolatot, Pekingben pedig - a Hungary in Focus munkacímmel - egy olyan eseménysorozatot terveznek, amelynek központi helyszíne az NCPA lenne - tette hozzá Káel Csaba.

Káel Csaba
Káel Csaba

A Pekingi Nemzeti Nagyszínház budapesti vendégjátéka kapcsán Csen-Ping, az NCPA elnöke elmondta, hogy százötven főnyi csapat érkezett az európai turnéra, a bécsi Burgtheaterben négy alkalommal léptek fel telt ház előtt, a Magyar Állami Operaházban két estén töltötték meg a nézőteret. A társulat Budapestről Prágába indul. Mint kifejtette, a szerdai és a csütörtöki budapesti fellépés sikere felülmúlta várakozásaikat, és számukra szokatlan volt, hogy ötször tapsolta vissza a művészeket a közönség. "Ez is bizonyítja, hogy a kínai kultúra első számú névjegyének számító pekingi opera műforma nem idegen a magyar publikumtól" - mutatott rá Csen-Ping, majd beszámolt arról, hogy a Vörös Szikla-turné előkészítésére közel egy évet szántak. "Először is olyan városokat és játszóhelyeket választottunk a darab előadására, amelyek kulturális szempontból nagyon erősek. A bécsi Burgtheater a német nyelvterületen igen rangos, bár azon csodálkoztunk, hogy nem volt légkondicionálás az épületben, így 39 fokos kánikulában kellett dolgoznunk. Budapesten a Magyar Állami Operaház jöhetett csak szóba, Prágában pedig a Nemzeti Színházban fogunk játszani" - részletezte az elnök. "Ügyeltünk arra, hogy hatékonyak legyünk. Érkezésünk előtt két hónappal hozzáláttunk a produkció marketingjéhez, mert azt akartuk, hogy ne csupa tiszteletjegyes néző, hanem igazi jegyvásárló üljön a nézőtéren, mégpedig helyi közönség és ne kizárólag a kínaiak. Ez 98 százalékban sikerült is eddig" - jegyezte meg Csen-Ping.

A Pekingi Nemzeti Nagyszínház
A Pekingi Nemzeti Nagyszínház

A mostani turné - amelynek költségeit csak 40 százalékban vállalta az állam - Csen-Ping szerint életképes cserekapcsolatot teremtett a kínai és az európai kultúra között. A négy éve átadott hatalmas, 2,1 négyzetkilométer alapterületű pekingi kulturális komplexum, a Nemzeti Előadóművészeti Központ (NCPA) vezető célul tűzték ki, hogy az intézetet minél jobban becsatornázzák a nemzetközi vérkeringésbe. Az NCPA nemcsak méreteit és építészei megoldásaiban a "legek" háza, hanem tartalmában is: évente ezer előadást tartanak, száz-száz balett-, illetve operaelőadást, négyszáz koncertet és háromszáz színházi előadást. A központ 2007-es megnyitása óta 125 ezer művész lépett fel a komplexum három termében, többségükben legnevesebb külföldi világsztárok.