Zita, Mariann

Dallamok 3D-ben

2012.07.09. 14:40

Programkereső

Idén már nem csak képletesen öleli körül a zene a Dóm téri nézőket: a legmodernebb hangosítástechnikával bővült a Szabadtéri Játékok műszaki felszereltsége.

Európai viszonylatban is kiemelkedő és egyedülálló az az új hangrendszer, melyet idén használnak először a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásain. A szakemberek a lehető legmodernebb technika segítségével olyan hatást tudnak elérni, mint ha a néző közvetlenül a karmester mellett ülne.  

Dóm tér, Szeged
Dóm tér, Szeged

Az eddigi rendszer is folyamatosan fejlődött, de elérte saját korlátait. Mivel a négyezer fős nézőtéren hatalmas távolságok vannak, nehéz feladat volt, hogy a zenekari árokból „elszabadult" hangokat hogyan juttassák el minden nézőhöz. Az új technika, a digitális mikrofon, panorámázás és sugárzó rendszer viszont lehetővé teszi, hogy átlépjék azt a bizonyos határt, és - képzavarral élve - tovább színesítsék a hangzást.

"Úgy gondolom, nagyon komoly lépést tettünk - mondja a Votec Kft. ügyvezetője, Elek Sándor. Munkatársaival hosszú évek óta végzi a produkciók hangosítását a fesztiválon, amely ezt az újítást is nekik köszönheti. - Szabadtéren nagyon nehéz megfelelni azoknak a kihívásoknak, amiknek a kőszínházakban, koncerttermekben könnyűszerrel eleget teszünk. Utóbbi esetben már nem kell megteremteni az akusztikus körülményeket, a téren viszont erre szükség van. Ettől az évtől élethű hangzást tudunk produkálni, az embereket szó szerint körülölelik majd a hangok a Dóm téren." A közönség olyan térhangzással fog szembesülni, amelynek nagyon komoly mélysége van, ráadásul kihallható a zenéből akár a cselló vagy a fagott szólama még akkor is, ha ugyanazt a dallamot játsszák, mert a rendszer "szelektíven" gyűjti a hangokat.