Béla

Dél-koreai tenor nyerte a Belvedere Énekversenyt

2012.07.11. 14:31

Programkereső

A huszonkét éves Beomjin Kim hétezer eurós (mintegy 2 millió forintos) jutalomban részesült a 31. Hans Gabor Belvedere Nemzetközi Énekversenyen szerzett fődíjáért. A nyertesek július 11-én adnak gálakoncertet Badenben.

A fiatal tenor egy Donizetti-áriával nyert a bécsi városházán megrendezett döntőben. A második díjat, 3500 eurót a dél-afrikai szoprán, Hlengiwe Mkhwanazi kapta és övé lett az összesen háromezer euróval járó közönség- és médiadíj is. A 2500 eurós harmadik díjat szintén dél-koreai versenyzőnek, a 24 éves Sang-Ah Yoon szopránnak ítélték oda. A július 8-án vasárnap este tartott fináléba tizennégy énekes kvalifikálta magát, a versenyre háromezer fiatal énekes jelentkezett 38 országból, magyar versenyző idén nem vett részt a megmérettetésen. Korábban a jelenleg Chicágóban élő mezzoszopránt Vizin Viktóriát és az idei grazi Ferrucio Tagliavini Nemzetközi Énekversenyen több díjat is besöprő Haja Zsoltot díjazták a versenyen.

A 31. Belvedere Énekverseny nyertesei: Hlengiwe Mkhwanazi, Beomjin Kim és Sang-Ah Yoon
A 31. Belvedere Énekverseny nyertesei: Hlengiwe Mkhwanazi, Beomjin Kim és Sang-Ah Yoon

Hans Gabor (1924-1994) budapesti születésű színházi szakember 1950-ben költözött Ausztriába, ahol 1953-ban megalapította az osztrák főváros második operaházát, a bécsi Kamaraoperát, amelynek igazgatójaként is tevékenykedett. Egyik kezdeményezője volt az ifjú operaénekesek számára rendezett Belvedere énekverseny felújításának, amely halála óta viseli az ő nevét.