Konrád, Tivadar

Marad Lissner a Scalában, de kevesebb pénzért

2012.07.12. 15:22

Programkereső

Stéphane Lissner 2017-ig lesz a milánói operaház intendánsa, fizetését azonban - Daniel Barenboim fő-zeneigazgatóéval együtt - csökkentik.

Az 59 éves Lissner 2005 óta áll a Scala élén, vezetői mandátumának meghosszabbításáról július 9-én, hétfőn döntött a milánói operaház igazgatósága, amely azonban arról is rendelkezett, hogy Lissner és a fő-zeneigazgató Daniel Barenboim javadalmazását tíz százalékkal csökkentik. Fix fizetésének tíz százalékos lefaragásán kívül húsz százalékkal csökkentik a mozgóbérét (bevételtől függő prémiumát) is a Scala milánói operaház vezetőjének, aki a La Repubblica című olasz lap szerint bruttó egymillió eurós évi jövedelmével a legjobban fizetett operaházi intendáns Európában. Az operaház közleménye szerint az intendáns önként belement abba, hogy az igazgatóság húsz százalékkal lefaragjon teljesítményfüggő prémiumából, emellett tudomásul vette alapfizetésének tíz százalékos csökkentését is. Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, hogy Lissner fix fizetése évi 449 ezer euróról 400 ezer euróra csökken, mozgóbére pedig 150 ezer euróról 120 ezerre.

La Scala, Milánó
La Scala, Milánó

Az intendáns javadalmazásának csökkentését Giuliano Pisapia milánói főpolgármester, a Scala elnöke javasolta a szakszervezetek nyomására, amelyek az olasz kulturális életet sújtó megszorítások közepette "túlzottnak" tartják Lissner fizetését. "Nagyobb igazságosságra van szükség a Scala többi munkavállalójával szemben" - hangsúlyozta a főpolgármester. Az olasz sajtó már három hete azt jelentette, hogy Stéphane Lissner és a világhírű operaház tíz másik vezetője, köztük Daniel Barenboim fő-zeneigazgató, belement fix fizetésük tíz százalékos csökkentésébe. "Spontán döntést hoztak a válságos gazdasági helyzetben" - jegyezte meg Lissner. "Mi támogatni akarjuk a színházat" - tette hozzá. Azóta, hogy 2005-ben a most 59 éves Lissner vette át a milánói Scala irányítását, kétszeresére emelkedett az új bemutatók száma, és az önkormányzati, állami támogatások csökkenése ellenére évi 15 millió euróról 32 millió euróra nőtt az operaház bevétele is. A Scala igazgatósága júniusban 2017-ig meghosszabbította Lissner megbízatását.

"A színvonalból továbbra sem engedünk, de törekszünk arra, hogy elérhetővé tegyük a produkcióinkat" - jegyezte meg az intendáns. Az új koncepció kiterjesztéséről tanúskodik a Teatro alla Scala honlapján közzétett műsorterv is. Az új produkciók jelentős részét ugyanis más operaházakkal koprodukcióban állítják színpadra. 2013 januárjában Verdi születésének 200. évfordulójára például új Falstaff-előadással készülnek, amelyet a londoni Királyi Operával és a torontói operaházzal közösen mutatnak be. A februári Nabucco is koprodukció a brit királyi színházzal. A másik évfordulós zeneszerző, Richard Wagner A bolygó hollandi című operáját a zürichi és az oslói operaházzal együtt, Andreas Homoki - az új zürichi intendáns - rendezésében (interjúnk vele itt), a címszerepben Bryn Terfellel viszik színre ugyancsak februárban. Alexander Raskatov Bulgakov Kutyaszív című írásából komponált operát, melyet a Scala az amszterdami operaházzal közösen fog műsorra tűzni. Jövő májusra új Ring-sorozatot is terveznek, amelyben a berlini Staatsoper Unter den Linden és az antwerpeni zeneház lesz a milánói operaház partnere.