Konrád, Tivadar

Fidelio Klasszik: Káel Csaba és Kerényi Miklós Gábor

2012.07.13. 08:05

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának július 14-i adásában megszólal Ágoston László, a MoltOpera társulat vezetője is.

A VeszprémFest idei programsorozatát Donizetti Don Pasquale című vígoperája zárja július 21-én. A címszerepben a világhírű olasz basszbaritont, Roberto Scandiuzzit láthatja, hallhatja a közönség, partnere a fesztivál közönségkedvence, Miklósa Erika lesz. A félig szcenírozott előadásról a rendező, Káel Csaba mesélt. 

Káel Csaba
Káel Csaba

Két egyfelvonásos operát mutatnak be július utolsó hétvégéjén a szegedi Dóm téren. A Szegedi Szabadtéri Játékok keretében először Mascagni Parasztbecsületét, majd a szünet után Leoncavallo Bajazzók című művét láthatja a közönség július 27-én és 28-án. Ahogy a rendező, Kerényi Miklós Gábor fogalmaz, ezek a „vágyoperák" nagyon is alkalmasak arra, hogy bevonzzák a publikumot.

Kerényi Miklós Gábor
Kerényi Miklós Gábor

A Fidelio Klasszik nyári adásaiban visszatekintünk majd az első félév legizgalmasabb témáira. A 2011 augusztusának végén megalakult MoltOpera társulat célja nem kevesebb, mint új színt hozni a magyarországi operajátszásba: színházzá és mindenki számára fogyaszthatóvá tenni a műfajok királynőjét. Mindezt szakmai megalkuvás és a „poposítás" helyett tradicionális rendezésben, a zenei anyag átírása nélkül, mégis megszabadulva rengeteg, az operát érintő és az operát megbénító közhelytől. A MoltOpera társulat életkora átlag 24,8 év, de tagjai már így is tapasztalt zenészeknek számítanak, többen komoly szerepekkel a hátuk mögött. A társulat hisz abban, hogy tud közönséget találni és teremteni, főleg olyanok között, akik nem is gondolnák, hogy szeretik az operát. A társulat igazgatóját, Ágoston László baritont a társulat létrejöttéről, koncepciójáról és tagjairól kérdeztük.

Ágoston László
Ágoston László

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.