Csilla, Noémi

Elveszettnek hitt Vivaldi-kéziratra bukkantak

2012.07.18. 14:26

Programkereső

Az Orlando Furioso című opera első, 1714-es változatának kézirata került elő a torinói nemzeti könyvtárban.

Antonio Vivaldi velencei zeneszerző eddig ismeretlen kéziratára bukkant egy fiatal olasz komponista, Giovanni Alberto Ristori a torinói nemzeti könyvtárban. Az Orlando Furioso című operát alkotója kétszer zenésítette meg, 1714-ben és 1727-ben. Az 1714-es változat kézirata került elő most, 270 évvel a komponista halála után. Igaz, a kézirat megvolt, de rossz katalógusszámon őrizték, ezért hitték elveszettnek. Susan Orlando és Federico Maria Sardelli zenei szakértő egyaránt izgalmas felfedezésnek tartja az anyag felbukkanását.

Vivaldi Giustino című operájának kézirata - részlet
Vivaldi Giustino című operájának kézirata - részlet

Az ismert, 1727-es verzióhoz képest szinte teljesen különbözőnek tetszik a mű, húsz soha nem hallott áriát tartalmaz a kézirat. Ez azonban csupán az utóbbi kétszáz évre vonatkozik, hiszen a Vivaldi-irodalom szerint 1714 novemberében a darabot sikerrel adták elő a velencei Sant'Angelo Színházban, ahol egyébként az új változat is megszólalt, és a produkció még negyven előadást ért meg.

A szakértők szerint a közös nevező a két mű között a librettó. Ludovico Ariosto meséjét a sötét mágiáról és a szerelmi őrületről Grazio Braccioli alakította szövegkönyvvé. Az 1717-es mű zenei nyelve rokonságot mutat a népszerű concerto-sorozattal, A négy évszakkal, amelyet az operához közeli időben komponált a "vörös pap".

A szakértők kétféleképp magyarázzák, hogy az Orlando Furioso kézirata elveszhetett. Az egyik szerint ekkor még szoros kötelmek fűzték Vivaldit a Pio Ospedale della Pieta árvaházhoz, így nem akart kitűnni, mint operaszerző, a másik alapján 1713-ban rábízták a Sant'Angelo vezetését, e pozícióval pedig nem akart visszaélni. A két kézirat jó lehetőséget ad a zenetudománynak, hogy megvizsgálja, miként változott Vivaldi zeneszerzői stílusa. Az 1714-es változatban a címszerepet bariton szólamra írta, az 1727-es verzióban Orlando mezzo nadrágszerep.

Antonio Vivaldi
Antonio Vivaldi

Az régi-új Orlando július 20-án a franciaországi Beaune-i Barokk Operák Nemzetközi Fesztiválján élőben hangzik el, az Orchestre Modo Antiquót Federico Maria Sardelli vezényli, Orlandót Riccardo Novaro bariton énekli. Tavaly a - 2011-ben Budapesten is bemutatott - 1727-es változatot játszották, idén a fesztivál alapításának 30. évfordulója alkalmából mutatják be a felfedezést. Az előadást a francia lemezcég, a Naive Vivaldi-sorozatában novemberben jelenteti meg, de jó apropó a kézirat előkerülése arra is, hogy újabb életrajzi filmet tervezzenek a zeneszerzőről Max Irons főszereplésével.

Bár nem fér kétség hozzá, hogy igazi szenzáció az Orlando Furioso korai változatának felbukkanása, érdemes szem előtt tartani, hogy szinte minden évben bukkannak fel korábban ismeretlen vagy elfeledett Vivaldi-művek. A hihetetlenül termékeny komponista Argippo című operájának újkori bemutatóját például 2008-ban tartották, a L'Unione della Pace e di Marte címűét pedig 2011-ben.