Konrád, Tivadar

AquAria, avagy vízalatti opera

2012.07.20. 19:08

Programkereső

Drezda egyik használaton kívüli vízművében a 10 évvel ezelőtti pusztító árvízre emlékeznek az AquAria_PALAOA című vízalatti operával. Nem vicc!
AquAria vízalatti opera
AquAria vízalatti opera

Susanne Stelzenbach több nemzetközi díjat elnyert német zeneszerző AquAria_PALAOA című operáját augusztus 11-én mutatják be. Az ötlet Claudia Herrtől (a fenti képen jobbra) származik, aki a víz alatt játszódó darabot vezényli és irányítja. A muzsikusok és énekesek gólyalábakon, különleges mikrofonok, lámpák és kamerák segítségével az Elba vízében játsszák az örök élet elixírjének kereséséről szóló cselekmény jeleneteit.

A zenekarban trombita, cselló, tuba és ütőhangszerek szólnak majd, a víz alatti kórust Irina Tornow, Isabela Santos, Alexander Lust, Gerhard Oswald, Simone Werner, Marianne Klaassen, Nicola Daro és Danilo Pataro alkotja. A fiatal nő szerepét Claudia Herr, az idős hölgyét Elizabeth Neimann énekli, a melankolikus bálnát Anders Kamp játssza. A produkciót, amelyben búvárok, sárkányhajósok, kenusok és úszók is részt vesznek, Holger Müller-Brandes rendezi.

Saloppe vízierőmű, Drezda
Saloppe vízierőmű, Drezda

A mintegy másfél óra hosszúságú opera nézői természetesen szárazon maradnak, ők a használaton kívüli, ipartörténeti műemléknek számító Saloppe-vízműben két nagy képernyőn figyelhetik a helyszínt körbeülve a történéseket. Az operát, melynek az ősbemutatóját 2011-ben tartották, szeptember 22-én a berlini Baerwaldbadban is eljátsszák, és már jövőre is vannak lekötött időpontok. Már csak az a kérdés, mikor láthatjuk Budapesten is, mondjuk a Gellért fürdőben...