Béla

Megnyitották a Salzburgi Ünnepi Játékokat

2012.07.28. 16:21

Programkereső

Az első estén a Varázsfuvolát játszották, az azt megelőző nyitóbeszédet Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök tartotta július 27-én.

A hivatalos nyitóesten Mozart Varázsfuvoláját Nikolaus Harnoncourt vezényletével mutatták be. A Concentus Musicus Wien historikus hangszereken és az eredeti partitúra alapján, prózai betétekkel játszotta az így négy órán át tartó operát. Sarastrót George Zeppenfeld, az Éj királynőjét Mandy Fredrich énekelte, Julia Kleiter Paminát, Bernhard Richter pedig Taminót alakította. A Jens-Daniel Herzog rendezte darab két világ harcaként ábrázolta az opera szüzséjét, melyben Sarastro a világosságot és a racionalitást, az Éj királynője az indulatokat és az álmokat képviselte.

A Varárzsfuvola Jens-Daniel Herzog rendezésében - Julia Kleiter (Pamina), Bernard Richter (Tamino
A Varárzsfuvola Jens-Daniel Herzog rendezésében - Julia Kleiter (Pamina), Bernard Richter (Tamino

A hangversenyt megelőzően Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök tartott nyitóbeszédet, melyben az Európát érintő kérdésekről beszélt. Fischer figyelmeztetett, veszélyes tendencia, ha a nemzetek elszigetelődnek a közös európai céloktól. A színpadi történetek lehetővé teszik, hogy együtt érezzünk mások sorsával, a való életben elmélyítsük az emberek közötti kapcsolatokat, és közelebb kerüljenek egymáshoz különböző kultúrák - mutatott rá az elnök. "A művészet, a színház segít legyőzni a nemzeti egoizmus okozta konfliktusokat, Európa jövője a béke és az értelem együttműködésétől függ" - hangsúlyozta az elnök. Helga Rabl-Stadler, a fesztivál elnöke a megnyitón azt emelte ki, hogy az eseménysorozattal idén egy felekezetek közötti párbeszéd indult el: 2012-ben a zsidó kultúrát, jövőre a buddhizmust helyezik fókuszba.

A Salzburgi Ünnepi Játékok programja egyébként már a hivatalos megnyitót megelőzően, Haydn Teremtés című oratóriumával vette kezdetét július 20-án. A fesztivál negyvenöt napja alatt összesen 284 színházi és operaelőadást és koncertet rendeznek, amelyre már 265 ezer jegyet eladtak. Gabi Burgstaller tartományi vezető folytatva a statisztikát megköszönte a 4300 fellépő művész, a kétszáz állandó és a csaknem ezer szezonális munkatárs munkáját. Claudia Schmied kulturális miniszter pedig kiemelte: az osztrák költségvetés évente 450 millió eurót szán kultúrára.