Benedek

Hideget és meleget is kapott Pereira

2012.08.25. 10:37

Programkereső

Helga Rabl-Stadler, a Salzburgi Ünnepi Játékok elnöke megvédte és egyben kritizálta is az új intendáns, Alexander Pereira bemutatkozását.

Az elnök megnyugtatónak nevezte, hogy a szeptember 2-ig tartó fesztivál időarányosan már teljesítette a 900 ezer eurós jegybevételi tervet. Helga Rabl-Stadler azonban a Der Standard nevű osztrák napilapnak adott interjújában vitába szállt Alexander Pereira szemléletével, mely meglátása szerint globális nagyvállalatként kezeli a fesztivált. Az elnök úgy véli, hogy a helybeliek bevonására is nagy szükség van. A fesztivál idén hosszabb, hogy a turisták számára kedvezőbb ajánlatokkal szolgáljon, de Salzburg kisváros, a keretek nem feszíthetők túlságosan tágra - mutatott rá. Helga Rabl-Stadler elismerte, hogy a fesztiválon fellépő művészek nagyon elégedettek Pereirával, mert az intendáns minden felmerülő zavaró körülményt sikeresen megelőzött.

Dóm tér, Salzburg
Dóm tér, Salzburg

Helga Rabl-Stadler a kritikák kereszttüzében álló, az idén bevezetett Ouverture Spirituelle egyházi programsorozatról azt mondta: Salzburgban mindig is domináns szerepet játszott az egyház, így életképes elgondolásnak tartja a sorozat bevezetését. A jegyek hetven százalékát sikerült eddig eladni, ami egy friss kezdeményezésnél - véleménye szerint - elfogadható arány. Az elnök a kortárs operák műsorra tűzéséről úgy vélekedett, hogy e tekintetben sem érte kudarc a fesztivált, bár Zimmerman elsöprő sikert arató Katonák című operájának hátralévő két előadására (augusztus 26. és 28.) még kaphatók jegyek.