Gábor, Karina, Ders

Nagano a hamburgi operaház élén?

2012.09.11. 12:35

Programkereső

Az Észak-Német Rádió szerint az amerikai karmester 2015 után veszi át Hamburgi Állami Operaház fő-zeneigazgatói posztját

A kulturális minisztérium szóvivője úgy reagált a rádióértesülésére, hogy valóban tárgyalnak az amerikai-japán karmesterrel, de még nem határoztak az ügyben. Az operaház jelenlegi vezetőjének, az ausztrál Simone Youngnak 2015-ben jár le a szerződése, ezért már keresik az utódját. A távozó karmesternőnél épp tíz évvel idősebb Nagano jelenleg a Bajor Állami Operaház főzeneigazgatója. Mivel több vitája volt Nikolaus Bachler intendánssal, 2013-ban Nagano leköszön erről a posztról, helyébe a fiatal orosz karmester, Kirill Petrenko lép.

Kent Nagano
Kent Nagano

Kent Nagano a párizsi Nemzeti Operától a New York-i Metropolitanig számos világhírű intézményben dolgozott már. Ő mutatta be Lyonban Eötvös Péter Három nővér, a brüsszeli Théatre de la Monnaie-ban pedig John Adams Klinghoffer halott című operáját. 2000-től 2006-ig első karmestere és művészeti vezetője a berlini Deutsches Symphonie Orchester-nek. Számos felvételt készített ezzel a zenekarral Beethoven, Schönberg, Bruckner, Zemlinsky és Mahler műveiből. 2001-től 2006-ig Los Angeles-i Opera vezető karmestere. 2006-től a montreáli Szimfonikus Zenekar és a Bajor Állami Operának az igazgatója. (A részletes önéletrajzot erre a linkre kattintva olvashatják el).