József, Bánk

Divat és dívák az Operánál

2012.09.12. 11:02

Programkereső

Szeptember 15-én este, a lezárt Andrássy úton divatbemutatóval, operával és balettel, elektronikus és szimfonikus zenével is várják az érdeklődőket az Operaház előtt.

A Magyar Állami Operaház, Terézváros Önkormányzata, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (MKISZ), valamint a Forum Hungaricum közösen rendezi a látványos show-t, amelyen a Pentatónia és a Gombold újra! kollekcióit fogják operaénekesek, táncművészek és a dalszínház munkatársai bemutatni. Az Operaház neves művészei közül kifutóra lép többek közt Rálik Szilvia és Celeng Mária szopránénekesnő, valamint Felméry Lili és Apáti Bence balettművész is.

Magyar Állami Operaház épülete
Magyar Állami Operaház épülete

"A Pentatónia tervezői az autentikus eredőt transzformálják és jelenítik meg rendkívül attraktívan a modelljeiken. Ilyen módon ötvözik a klasszikus népit korunk divatirányzataival. A Gombold újra! ruhái dinamikusabb, lüktetőbb hangvételt tükröznek, más irányt és más közönséget céloznak meg. A rendezvény különlegessége éppen ebben a sokszínűségben rejlik, hiszen mindkét megközelítés eltérő módon ugyan, de a klasszikus értékeket és a mai stílusokat ötvözi." - nyilatkozta Simonffy Márta alpolgármester, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke, aki a rendezvény kurátora is egyben.

A divatbemutató-blokkokat az Operaház homlokzatára vetített archív operaházi képanyaggal illusztrálják, a múlt értékei mellett felbukkannak azonban a készülő Hunyadi László című Erkel-opera jelmezei és díszletelemei is, előrevetítve ezzel a szeptember 29-ei operaházi premiert is. A szabadtéri esten Gara Mária cabalettája is felcsendül, méghozzá Miklósa Erika előadásában. A zenei kínálatban Kodály Budavári Te Deum című művét Medveczky Ádám vezényletével az Operaház zenekarának előadásában hallhatja a közönség, a klasszikus és a modern találkozását pedig az Erkel-bemutatóra hangolva, a "Hunyadi-nyitány remix" és a "Palotás remix" képviseli Dj Bootsie interpretációjában.

A MKISZ művészei, Gábor Éva Mária, Lévay Jenő, Pál Gábor, Lóránt Demeter és Nagy Gábor önálló műsorszámmal is készülnek a szombati alkalomra: az Operaház homlokzatára fognak videóinstallációt vetíteni Kodály zenéjének kíséretével. A Gombold újra! show részeként táncbetétek kerülnek színpadra, a Magyar Nemzeti Balett művészei, breaktáncosok és RSG-tornászok előadásában, Bajári Levente és Andrea Merlo koreográfiájával. A szombati esemény divat- és show-rendezői Lukács Gabi és Lakatos Márk lesznek.