József, Bánk

Évadnyitás Kolozsváron

2012.09.13. 11:09

Programkereső

A Kolozsvári Magyar Opera elsőként a Báthory Erzsébet című musical-operát tűzte műsorára. A bemutató szeptember 15-én lesz.

A Báthory Erzsébethez hasonló komplexitású előadást még nem láthatott az erdélyi magyar közönség - mondta el Szép Gyula, az operaház igazgatója a szeptember 12-i sajtótájékoztatón. Az előadás a nyár folyamán készült el a budapesti Szabad Tér Színházzal együttműködve. A júliusi margitszigeti bemutatón (kritikánk róla itt) a főszerepekben magyarországi előadóművészek léptek fel, a szombati bemutatón azonban már a Kolozsvári Magyar Opera művészei állnak a közönség elé. Szomor György, Pejtsik Péter és Miklós Tibor műve Bagó Bertalan rendezésében, Novák Péter koreográfiájával kerül színre, a zenekart Kulcsár Szabolcs dirigálja.

Kolozsvári Magyar Opera épülete belülről
Kolozsvári Magyar Opera épülete belülről

Az operaház igazgatója elmondta, hogy a 2012-2013-as évadnak egyelőre csak az első felét sikerült megtervezni. Az évad második felének a műsorai aszerint alakulnak majd, hogy sikerül-e eljutni azokra a magyarországi fesztiválokra, amelyeknek szervezőivel jelenleg tárgyalásokat folytatnak. Decemberben a Székely fonó bemutatásával tervezik ünnepelni Kodály Zoltán születésének a 130. évfordulóját, egyben a kolozsvári magyar színjátszás, és ezen belül a zenés színjátszás 220. évfordulóját is. Az opera a száz éve született Örkény Istvánra is emlékezik: az évfordulóra Demény Attila, az opera főrendezője két egyfelvonásos Örkény-művet zenésített meg. Ezeket egy irodalmi műsor keretében mutatják be, amellyel Budapesten az Örkény Színházban is fellépnek. Az évad első felét a hagyományosnak számító vidám szilveszteri műsor zárja.

Szép Gyula elmondta, hogy az évad második felét a tervezett vendégelőadások alakítják majd. Budapestre a Művészetek Palotájába hívták a társulatot, ahol Giuseppe Verdinek a 2010-11-es évadban bemutatott Attila című operájából terveznek két előadást, az Operettszínházba pedig Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjét vinnék el, amelyet az elmúlt évadban mutattak be Kolozsváron. Tárgyalásokat folytatnak továbbá a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezőivel, és várják a Miskolci Operafesztivál meghívását is. Ha a tervezett magyarországi vendégjátékokat nem sikerül megszervezni, Rossini Ory grófjával és egy gyermekeknek szánt musicallal lepik meg a kolozsvári közönséget. Szép Gyula elmondta, arra készülnek, hogy a Báthory Erzsébettel sokszor állnak majd a közönség elé.