Gábor, Karina, Ders

Már nyomoznak az Operaház korábbi vezetői ügyében

2012.09.28. 09:00

Programkereső

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt folyik nyomozás a Magyar Állami Operaház korábbi gazdálkodásával kapcsolatban - írta a pénteki Magyar Nemzet.

A nyomozást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke által tett feljelentés alapján a Fővárosi Főügyészség (FF) rendelte el az ügyben - tájékoztatta a lapot Bagoly Bettina, az FF szóvivője. A gyanú szerint - mint arról már hírt adtunk - több száz millió forint tűnhetett el a nemzeti dalszínház "süllyesztőjében". A 2007. június 1-jéig visszamenőlegesen lefolytatott rendkívüli ellenőrzés megállapította, hogy a legnagyobb összegű vagyoni hátrányt okozó szerződéseket Vass Lajos, az Operaház korábbi főigazgatója, illetve Szabó Attila egykori gazdasági igazgató írta alá. Ezek között szerepel például az a 2009-es szerződés, amely a budapesti operabál megrendezéséhez szükséges díszletpark megvásárlásáról szólt. A 180 millió forint plusz áfa összegű vételárat tartalmazó dokumentum aláírása előtt nem készült értékbecslés, és a Kehi szakemberei szerint a megvásárolt díszletek a valóságban alig több mint 30 milliót érhettek - írta a napilap. Mint emlékezhetünk, Vass Lajos 2010-ben, a Kehi-vizgálat kezdetekor tagadta a felmerült vádakat.

Iratmegsemmisítés az Operaházban
Iratmegsemmisítés az Operaházban

A vizsgálat vélhetően nem független az Operaház korábbi főigazgatójának leváltásakor kipattant iratmegsemmisítési botránytól. Az ügy háttérről ebben a cikkünkben olvashatnak, a Magyar Állami Operaház korábbi botrányos gazdálkodásával kapcsolatos írásainkat pedig ide kattintva találhatják meg. Ha pedig botrány helyett az Operaház 2012/13-as évadának első premierjéről szeretnének inkább olvasni, ezt a cikkünket ajánljuk figyelmükbe.