Konrád, Tivadar

Ismét rajthoz áll az Operaház

2012.10.05. 15:46

Programkereső

A tavalyi sportsiker után a Magyar Állami Operaház idén négy csapatot is indított az október 7-i Spar Budapest Maratonon.

Az Operaház delegáltjai a "Fut a színház" Ekiden-váltó kategóriájában vállalkoztak a maratoni táv teljesítésére. Az Opera I. nevű csapatban ügyvezetők és énekesek - köztük Miklósa Erika, Mozsár István - vegyesen indultak. Az Operaház kettes számú versenyzői között zenekari tagokat találhatók, a csapat első tagja Szőke Zoltán, egyéni maratonista, aki jelenlétével akár konkurenciát is jelenthet a nagy próbatétel előtt álló Miklósa Erika és csapata számára. A szombati verseny ugyanis a Kossuth-díjas koloratúrszopránnak a november 4-i New York Maraton főpróbája is egyben. Az énekesnő nevezését a Metropolitan Opera (Met), a Nemzetközi Fair Play Bizottság és a Magyar Olimpiai Bizottság ajánlása alapján fogadták el, így ő lesz az első New York történetében, aki főszerepet énekelt a Metben, és indulhat a város világhírű futóversenyén is. Az Operaház másik két csapata díszletesekből és statisztákból verbuválódott össze.

Miklósa Erika futás közben
Miklósa Erika futás közben

"A maratonra való jelentkezést még én kezdeményeztem tavaly az Operaháznál. Úgy gondolom, hogy egy futóeseményen nemcsak a civileknek, hanem a művészeknek is ott a helyük. A sport ugyanis ugyanúgy a kultúra részterületéhez tartozik, mint az opera. Jómagam például az atletizálás területéről érkeztem az opera világába és elárulhatom, hogy nem is áll annyira távol egymástól a két világ. Mindkettőhöz jó nagy adag kitartásra, szorgalomra és fegyelmezettségre van szükség. Egy zenésznek ezért csak jól jöhet, ha akár amatőr szinten is, de űz valamilyen sportot. A tavalyi kezdeményezés egyébként szerintem jól sült el. Ezt mutatja az is, hogy idén már négy csapatot is nevezett az Operaház. Remélem sikerült ezzel hagyományt teremtenünk" - nyilatkozta a vasárnapi futóesemény kapcsán Miklósa Erika.

Az Operaház zenészei a dalszínház előtt elhaladó csapatokat fúvós- és kórusmuzsikával is biztatják majd vasárnap. Délelőtt fél tizenegy órától egy rézfúvós kvintett lesz hallható. Utánuk következik a dalszínház énekkarának tagjaiból alakult kamaraegyüttes, akik Händel Győzelmi kórusát a Júdás Makkabeus című oratóriumból, valamint Mozart Varázsfuvolájának Zárókórusát fogják megszólaltatni a homlokzati erkélyről.