Emma

Marica grófnő mindenkinek bejön

2012.10.11. 16:05

Programkereső

A Budapesti Operettszínház október 10-i, rendhagyó sajtótájékoztatóján talkshow keretében bontották ki Kálmán Imre klasszikusának szerteágazó szálait. Az október 19-i bemutatón így már semmi sem állhat a szerelmesek útjába. VIDEÓVAL

Kovács Áron délutáni beszélgető show-jának élő adásába egyenest Erdélyből, a Decsényiek ősi birtokáról érkeztek fel a szereplők. Nem is kevés problémával: Endrődy-Wittenberg Tasziló (Vadász Zsolt), a családi vagyon elherdálása miatt szégyenében gazdatiszti állást vállalt aranytorkú matador és a friss szerelmi csalódás elől a vidéki birtokra menekülő, dúsgazdag Marica grófnő (Bordás Barbara) talán épp lelki sérülésük vagy csak bolond fiatalságuk révén szinte a semmiből szeretnek egymásba. Szenvedélyük olthatatlan lenne, ha nem bukkanna fel épp Zsupán Kálmán báró (Kerényi Miklós Máté), akit Marica még hozományvadász kérőinek elkergetése miatt talált ki puszta fikcióként. A probléma azonban nagyon is valós, ráadásul a sztorit egy útjáról eltérített, sorsfordító levél és a segíteni akaró jóakarók tevékenykedése is bonyolítja. Itt már csak Kovács Áron talkshow-ja segíthet, aminek legjobb pillanatait mi is filmre vettük. Tízperces adásunk végére az is kiderül, hogyan került színpadra az előadást rendező KERO!

Kálmán Imre klasszikusát október 19-től kettős szereposztásban lehet megtekinteni a Budapesti Operettszínházban. A bemutató kapcsán Kerényi Miklós Gábor, a dalszínház igazgatója elárulta, a próbák során azt tapasztalták, hogy az elmúlt alig több mint egy évtized alatt (2001-ben A Marica Grófnővel nyílt a felújított dalszínház évada, szintén Kerényi rendezésében - a szerk.) itthon is új helyekre kerültek bizonyos hangsúlyok. "Ebben az operettben, amelyben a műfajnak megfelelően a boldogtalanság és a boldogság a főszereplő, az is előtérbe kerül, hogy a sorozatos hazugságok, megtévesztések a személyes kapcsolatokat milyen végzetesen rombolják. Nehéz lenne aktuálisabb történetet találni" - vélte a főigazgató.

Csoportkép a Marica grófnő 2012. október 10-i sajtótájékoztatóján a Budapesti Operettszínházban
Csoportkép a Marica grófnő 2012. október 10-i sajtótájékoztatóján a Budapesti Operettszínházban

"Kálmán Imre műve világszerte ismert és népszerű darab. A Marica grófnőt most is több városban: Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Bécsben és Salzburgban játsszák. Mindenütt csaknem ugyanígy, de mégis a helyi sajátosságoknak megfelelő poénokkal megfűszerezve" - tette hozzá KERO. Az előadás címszerepét, Marica grófnőt Bordás Barbara és Fischl Mónika alakítja, bonvivánként Tasziló szerepében három tenor lesz hallható: Vadász Zsolt, Vadász Dániel és Boncsér Gergely. A szubrett-táncoskomikus párost Dancs Annamária és Szendy Szilvia, valamint Kerényi Miklós Máté és Peller Károly formálja meg. A karakterfigurákat, így Bozsena nénit Felföldi Anikó és Lehoczky Zsuzsa, Dragomirt Földes Tamás és Faragó András játssza. Kálmán Imre örökzöld melódiáit a Budapesti Operettszínház zenekara Makláry László főzeneigazgató, illetve Somogyi-Tóth Dániel vezényletével szólaltatja meg.