Emma

Orosz operacsillagok Budapesten

2012.10.19. 16:30

Programkereső

A moszkvai Bolsoj Nagyszínház szólistái október 20-án délután és este is hallhatók lesznek a Budapesti Kongresszusi Központban.

A gálakoncert fellépői között Jelena Zelenszkaja, a Bolsoj sztárszopránja is megtalálható. Az énekesnő még pályája elején nyerte meg a Rimszkij-Korszakov Énekversenyt, de a Glinka-verseny díjazottja is volt már. Repertoárján főként orosz művek főszerepei találhatók, de ugyanígy szakavatott tolmácsolója a belcanto műfajnak is, énekelte már például Donizetti Stuart Máriájának címszerepét is. Nemzetközi pályafutása során játszotta a Bohémélet Mimijét Barcelonában, és Plácido Domingo oldalán Az álarcosbál Améliáját a New York-i Metropolitan Operában. A Luzerni Városi Színházban a Lady Macbeth címszerepével debütált.

Bolsoj Operagála
Bolsoj Operagála

A gálakoncertek másik csillaga Marat Gali, aki több főszerepet játszik a Bolsojban, például Prokofjev művében, A három narancs szerelmesében a Herceget, valamint Almaviva grófot A sevillai borbélyban és a Borisz Godunov Bolondját. A Budapest Kongresszusi Központban bemutatkozik még továbbá Mihail Gubszkij, Olga Jonova, Agunda Kulajeva, Tatjana Pecsnikova, Oleg Dolgov, Andjej Beletskij, Anton Vinogradov, és Oleg Didenko.

A budapesti hangversenyeken részletek hangzanak el a legnépszerűbb olasz operákból, A sevillai borbély, illetve Az olasz nő Algírban című Rossini-művekből. A Verdi-operákat a Traviata, a Rigoletto, a Don Carlos, a Nabucco, A szicíliai vecsernye és a Macbeth képviseli, Puccinitől a Tosca és a Turandot, valamint a Gianni Schicchi egy-egy részlete szólal meg. A Monarchia Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli.