Béla

Molnár Levente Párizsban debütált

2012.10.26. 14:45

Programkereső

A fiatal baritonista a Bastille Opera Figaro házassága című előadásában mutatkozott be - hatalmas ovációval.

A szerepet a Magyar Állami Operaházban régóta rendszeresen éneklő fiatal erdélyi származású bariton október 19. és 25. között három alkalommal lépett színpadra Almaviva gróf szerepében a párizsi dalszínház előadásában. A produkciót 1997-ben elhunyt Giorgio Strehler, a milánói Piccolo Teatro egykori igazgatójának 1973-as legendás rendezésében mutatták be, amelyet a dalszínház a huszonegyedik alkalommal újított az idei évadnyitásra. A közel negyvenéves produkciót a premieren Solti György vezényelte.

Balczó Péter és Molnár Levente;  Puccini: Bohémélet - Debreceni Csokonai Színház
Balczó Péter és Molnár Levente; Puccini: Bohémélet - Debreceni Csokonai Színház

A közönség az előadások végén két énekest részesített hatalmas ünneplésben: a grófnét alakító brit szopránt, Emma Bellt és Molnár Leventét. Figaro szerepét az olasz Alex Esposito, Susannát a svéd Camilla Tilling, Marcellinát a skóciai Marie McLaughlin, Cherubinót pedig a szintén svéd Anna Grevelius alakította. A magyar bariton már mindegyikükkel énekelt különböző külföldi előadásokban, de Párizsban most először léptek fel együtt.

Molnár Levente a bemutatkozással kapcsolatban elárulta: "a Bastille-ban debütálni olyan, mintha az ember megmászta volna a Himaláját. Egy A-kategóriás operaházban énekelni a karrier csúcsát jelenti egy énekes számára. Itt nagyon kritikus a közönség, vagy szeretik az embert, vagy nem, mert általában nagyon jó az énekesi gárda".

Az 1983-ban Gyergyóremetén született baritonista a csíkszeredai Nagy István Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola magánének szakának végzett, és már 18 évesen az aradi Nemzeti Színházban debütált 2001-ben. Ugyanebben az évben nyert felvételt a Nagyváradi Zeneegyetem magánének szakára, ahol többek között Marian Boboia is a mestere volt.

2009 óta a müncheni Bayerische Staatsoper társulatának egyik vezető művésze, de évente négy-öt hónapig a világ számos operaházában, a budapesti mellett egyebek mellett a londoni Covent Gardenben, a bécsi Staatsoperben vagy Bordeaux-ban is fellép. Anyaszínházának azonban továbbra is a Magyar Állami Operaházat tekinti, ahol 2004-ben mutatkozott be, és saját szavai szerint "ott vált igazi operaénekessé". Molnár Levente Almaviva szerepében legközelebb október 28-án a Magyar Állami Operaházban lesz hallható.