Ervin

Orosz karmester nyerte el az Aranypálcát

2012.10.29. 10:02

Programkereső

A Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny október 27-i döntőjében Ilja Gajszin bizonyult a legjobbnak.

A Budapesti Operettszínházban rendezett megmérettetés második helyezettje a francia Pierre Hoppé lett, a harmadik díjat pedig az ausztrál Carolyn Watson és a magyar Balassa Krisztián között osztották meg. Kerényi Miklós Gábor zsűrielnök, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a díjak átadása előtt, elmondta, kemény vitát folytatott a zsűri, ezért a díjakat átstrukturálták, ezért kellett a harmadik díjat megosztani. A döntő magyar versenyzője a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) különdíját is megkapta, ami egy Herendi-vázát és egy koncertfelkérést az MR Szimfonik Live vezénylésére is magába foglal. A Budapesti Operettszínház különdíját, és az azzal járó felkérést az Elisabeth című Lévay Szilveszter-musical dirigálására Pierre Hoppé nyerte el.

Ilja Gajszin
Ilja Gajszin

A Herendi Porcelánmanufaktúra elismerését, egy vázát, valamint a Kodály Filharmónia Debrecen különdíját, egy koncertfelkérést a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus vezénylésére a 2013/2014-es évadban, az ausztrál Carolyn Watsonnak ítélték. A versenyben a dirigensekkel legtöbbet dolgozó muzsikusok - a Budapesti Operettszínház zenekara és a szólisták - által odaítélt különdíjat, egy Herendi-vázát szintén az orosz Ilja Gajszin vehette át.

Az október 27-i, szombat esti döntőn jelen volt a verseny névadójának lánya, Kálmán Yvonne. Az egyik fővédnök, Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseletében L. Simon László szólalt fel. A kulturális államtitkár kiemelte: az operett hungarikum, a legmagyarabb zenés műfaj. Az esten a Kálmán-melódiák mellett Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Johann Strauss, Kocsák Tibor, Szakcsi Lakatos Béla, Szörényi Levente, Lévay Szilveszter, Frank Wildhorn és Claude-Michel Schönberg műveiből hangzottak el részletek.

Kerényi Miklós Gábor a döntő végén bejelentette, a Budapesti Operettszínház folytatja nemzetközi zenei versenyeit, így 2013 tavaszán Révkomárom városával közös rendezésben ismét sor kerül a Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekversenyre. A döntőről készült felvételt a Duna TV november 9-én tűzi műsorára.