Béla

Kiírták a pályázatot az Operaház főigazgatói tisztjére

2012.10.30. 09:30

Programkereső

A Magyar Állami Operaház főigazgatói álláshelyének betöltésére Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hirdetett ki pályázatot 2012. október 29-én.

A munkaviszony öt évre szól, a jelentkezéseket a közzététel idejétől számított harminc napon belül várják - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleményében. A főigazgatónak ki kell dolgoznia részletesen az intézmény szakmai tervét, az operaház és az Erkel Színház szervezeti felépítését, jövőbeli arculatát és a 2013. szeptember elsejétől 2018. december 31-ig terjedő időszakra az intézmény évenkénti költségvetési javaslatát. Az Operaház 2012. évi költségvetési támogatása 5 milliárd 629,9 millió forint, amelyhez 1 milliárd 950 millió forint tervezett saját bevétel kapcsolódik (ez együtt 7 milliárd 579,9 millió forint).

Solti 100 a Magyar Állami Operaházban
Solti 100 a Magyar Állami Operaházban

A szeptember 17-i évadnyitó társulati ülésen L. Simon László, az Emmi kultúráért felelős államtitkára bejelentette, hogy a jövő évi költségvetésben 8,3 milliárd forintot különítettek el a Magyar Állami Operaház támogatására. A kiírás szerint szakmai követelmény a főigazgatóval szemben, hogy a művészi kifejezésmódok sokszínűségével őrizze, ápolja és fejlessze az évtizedek alatt összegyűjtött magyar és egyetemes opera- és balettművészeti alkotások értékeit. Gondoskodjon a tehetségkutatásról és tehetséggondozásról, valamint a művészutánpótlásról, emellett tegye lehetővé nemzetközi hírű operaénekesek és balettművészek vendégszerepeltetését.

A pályázat elbírálása során előnyben részesül, aki a pályázathoz csatolt nyilatkozata birtokában megnevezi vezető munkatársait. Az előadóművészeti törvény alapján a pályázatokat a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell elbírálni. Ókovács Szilveszter jelenlegi megbízott főigazgatót 2011. augusztus 22-i hatállyal nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állami Operaház kormánybiztosának "a dalszínház irányításával kapcsolatos feladatok ellátására az intézmény főigazgatói munkakörének betöltéséig, de legfeljebb kétéves időtartamra." 2012. augusztus 31-én kormánybiztosi megbízását visszavonták, szeptember elsejei hatállyal az operaház megbízott főigazgatójává nevezte ki Ókovács Szilvesztert Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A hivatalos dokumentum megtekinthető és letölthető a Kormany.hu oldaláról.