Júlia, Rita

Kortárs operalemezek Kolozsvárról

2012.11.02. 18:03

Programkereső

A Kolozsvári Magyar Opera gondozásában három kortárs opera felvétele is megjelenik a közeljövőben, Selmeczi György karmester-zeneszerző vezényletével.

Orbán György Pikkó Herczeg, Vajda János Leonce és Léna című darabját, valamint a lemezfelvételeken karmesterként is közreműködő Selmeczi György Szirén című egyfelvonásos előadását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával rögzítették lemezre a Kolozsvári Magyar Operában. "Jelentős események közé tartozik a korongok elkészítése, hiszen a kortárs magyar operáknak nincs semmiféle promóciójuk - nyilatkozta Selmeczi György, majd hozzátette: a kolozsvári dalszínház repertoárján összesen tizenhét magyar kortárs zene szerepel. "Ezek teljes előkészültségben lévő előadások, amelyekben olyan kitűnő kolozsvári énekesek szerepelnek, mint a ma már nemzetközi karriert futó Kele Brigitta, továbbá Szilágyi János, Sándor Árpád vagy Pataki Adorján" - részletezte a karmester.

Selmeczi György
Selmeczi György

A lemezeket Kodály Zoltán születésnapjához kapcsolódva december 18-án a Kolozsvári Magyar Opera ünnepi gálaestjén is bemutatják, ahol az idén 220 éves kolozsvári operajátszásról is megemlékeznek. A lemezeken szereplő művek mellett az esten a Psalmus Hungaricus is felcsendül Kodály tiszteletére.