Dezső

József Attila szerelmei már CD-n

2012.11.05. 14:29

Programkereső

A Madách Színház nemrégiben megjelentett lemezén 23 dalban örökítették meg az Én, József Attila című musicalt.

Az idén év elején bemutatott produkció CD-változatáról szólva Szirtes Tamás igazgató, az előadás rendezője elmondta: Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston alkotása a Madách Színház 2009-ben kiírt musicalpályázatán tűnt fel, a produkciót februárban mutatták be. Az igazgató arról is szólt, hogy a Madách Színház valamennyi produkciója esetében törekszik arra, hogy az előadásokat CD-n is megjelentesse. Ebben az esetben egy új magyar musicalről van szó, amely kizárólag megzenésített József Attila-versekből épül fel. A CD egyrészt színházi értéket hordoz, másrészt komoly missziója, kulturális értéke van, mert, meggyőződése szerint a zenén keresztül a fiatal generációkhoz is eljut József Attila költészete.

Én, József Attila - Posta Victor
Én, József Attila - Posta Victor

A lemezen - amelyet a szerzővel, Vizy Mártonnal közösen adott ki a Madách Színház - az előadás csaknem összes dala hallható. "Egy új magyar zenés műnek minden esélyt meg kell adni, hogy minél szélesebb körben megismerhesse a közönség, és ez a darab érdemes erre" - fogalmazott Szirtes Tamás, majd hozzátette, hogy a darabot kettős szereposztásban mutatták be, a CD-n így mindkét szereposztás hallható. A lemezfelvétel szereposztása szerint József Attilát Posta Victor (interjúnk vele itt), Vágó Mártát Muri Enikő, Kozmutza Flórát Polyák Lilla, Illyés Gyulát Nagy Balázs énekli. A lemez három bónusz számot tartalmaz: a Kopogtatás nélkül Balla Eszter (a színésznővel készített interjúnkat erre a linkre kattintva érhetik el), a Ha nem szorítsz Krassy Renáta, a Talán eltűnök hirtelen című vers Nagy Sándor előadásában hallható.

A költő verseire írt, életének sorsdöntő epizódjait musical formájában bemutató mű zenéjét Vizy Márton, szövegét Tóth Dávid Ágoston írta, az előadást Szirtes Tamás és Szente Vajk rendezte. A Madách Színház produkciója József Attila első és utolsó, Vágó Márta és Kozmutza Flóra iránti szerelméről szól, a két felvonás e két szerelem története, amelyen keresztül a kort, az akkori irodalmi életet is felidézik.