Mátyás

Kezdődhet az Erkel Színház felújítása

2012.11.08. 10:30

Programkereső

A hivatalos megnyitót 2013. november 7-én tartják, de a jövő márciusban kezdődő próbaüzem alatt már lesznek előadások a II. János Pál pápa téri épületben.

Amint a Magyar Állami Operaház 2012 november 7-én, Erkel Ferenc születésének 202-ik évfordulóján közzé tette, a Laki Épületszobrász Zrt. nyerte el az Erkel Színház érvényes kormányhatározat szerinti, "játékra alkalmas állapotig történő felújításának" kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázatot. A szerződéskötésre várhatóan közvetlenül a törvény szabta tíznapos moratórium lejárta után, november 17-én kerül sor. Az építkezés első ütemének végén, 2013 márciusától 100 napon át már próbaüzem folyik majd az Erkel Színházban, amely időszak alatt az operaház társulata 80 előadást teljesít a II. János Pál pápa téri épületben - közölte dalszínház. Az Erkel Színház egy év múlva, 2013. november 7-én nyílik meg hivatalosan. "Ezt napot mint a Magyar Opera Napját kívánjuk beiktatni és megünnepelni" - olvasható a Magyar Állami Operaház közleményében. 

Erkel Színház
Erkel Színház

Az Erkel Színház 2007-es bezárásáig a főváros legnagyobb befogadóképességű színháza volt csaknem kétezer ülőhellyel. A Komor Marcell, Márkus Géza és Jakab Dezső által tervezett, szecessziós stílusú épület 1911. december 8-án nyílt meg. A Népopera, majd Városi Színház néven játszó teátrum előbb magánszínház volt. A házhoz fűződik a Wagner-életmű bemutatása és az 1914. január 1-jei Parsifal előadás. Wagner rendelkezése értelmében addig csak Bayreuthban hangozhatott el a mű, a Zöld Dombon kívül először a Népoperában szólalt meg. A Városi Színház (1917-től) műsorrendje vegyes és változó volt, 1940 és 1945 között befogadó intézményként funkcionált. 1951-ben került operaházi irányítás alá, 1953-tól nevezik hivatalosan Erkel Színháznak. 

A Erkel Színház újranyitásának ügyére az Operaház előző vezetése három megoldási javaslatot tartott elképzelhetőnek: a jelenlegi állapot konzerválása (ennek költsége 4-5 milliárd forint), kibővítés és korszerűsítés (2008-as áron ez 15-16 milliárd forintba került volna), új, multifunkciós épület megépítése a műemléki elemek megtartásával (25-28 milliárd forintos költséggel). Az új épületre vonatkozó szándékok visszavonását követően az Ókovács Szilveszter által - akkor még kormánybiztosként - vezetett menedzsment 2012 nyár elején jelentősen olcsóbb rekonstrukciós lehetőségeket készített elő, melyek közül végül a második legszerényebb változat kapott zöld jelzést.

A sikeres közbeszerzés közvetlen előzménye, hogy a beruházást a kormány 2013 márciusában a kiemeltek közé sorolta. Arról, hogy 2011 decemberében, az épület 100. születésnapján milyen állapotokat találtunk az Erkelben, azaz honnan indulhat a felújítás, ide kattintva tekintheti meg a galériát, az Erkel Színház felújításával kapcsolatos összes cikkünket pedig erre a linkre kattintva találhatják meg.