Mátyás

Otello és Rigoletto nemzetközi sztárokkal

2012.11.13. 10:52

Programkereső

Az Operaház év végi vendégei Marius Vlad, Leo Nucci és Ivan Magri lesznek, és Héja Domonkos is debütál az Otellóban.

Az Operaház megbízott főzeneigazgatója a szezon két bemutatójának zenei előkészítése után Otello-debütálással zárja az évet. Rengeteg munkával kezdte a szezont, amelynek második felében a színház operatív feladatainak szentel nagyobb energiákat. Az Otellóra azonban ugyanúgy készül, mint a Hunyadi László és az Anyegin előadásaira - ezt a Verdi-művet ugyanis pályafutása során először dirigálja. "Diákként feliratoztam az Operaházban, ebben a minőségemben láthattam a darab 1994-es bemutatóját Lamberto Gardelli vezényletével. A későbbiekben nagyon szerettem Lukács Ervinnel, akinek tudomásom szerint egyik kedvenc darabja volt."

Héja Domonkos
Héja Domonkos

Az Otellót az említett karmestereken kívül is rengetegen vezényelték az Operaházban, a kottában ennek megfelelően sok bejegyzés van. Héja Domonkos a próbafolyamat során nem egyszer szembesült azzal, hogy kérései megegyeznek valamelyik nagy elődje instrukcióival. A legfontosabb motívumként azonban azt a húszéves kori felfedezését említi, amikor az addig sablonoknak vélt zenei szövetből érzések rajzolódtak ki. "Addig nem igazán hallottam meg Verdi zenéjének szépségét, csak az egyformaságot. Amikor azonban felfedeztem, hogy szó nincs sablonokról, előttem is világossá vált az a számtalan finomság, amely egytől-egyig Verdi zsenijének bizonyítéka - az érzések és a szerelem fogalomrendszerének megfestése zenei hangokkal."

Marius Vlad
Marius Vlad

A darab címszerepében most Otello-alakításaival Európa-szerte számon tartott művészt láthat a Magyar Állami Operaház közönsége: Marius Vlad november 14-én, 16-án és 18-án lép színpadra. "Vlad jelenléte - annak ellenére, hogy a mi énekeseink számára nem újdonság a külföldi vendégszereplés - nagyon jót tesz a műhelymunkának" - emelte ki Héja Domonkos. "A nemzetközi porondról érkező művészek érezhetően más vonalat képviselnek, más munkatempóval dolgoznak, mint amit a mieink megszoktak, ezért mindnyájunk számára építő az a kölcsönhatás, ami ilyenkor kialakul köztük." A külföldi vendégművészek meghívásának legfontosabb célja azonban, hogy a közönség számára különleges élményt nyújtson a dalszínház. "Vendégeink, akár egy általuk jól ismert darabban, rendezésben olyan nagyságokkal találkozhatnak, mint Marius Vlad, vagy Leo Nucci, akiről elmondhatjuk, hogy immár két századon hagy pecsétet művészetével."

Ivan Magri
Ivan Magri

Leo Nuccit a huszadik század végén is elismert Verdi-interpretátorként tartotta számon az operavilág. Rigoletto legendás tolmácsolója a darab december 21-i és 23-i előadásában lép színpadra Budapesten, olyan partnerekkel, mint Miklósa Erika és a magyarországi bemutatkozására érkező fiatal olasz tenor, Ivan Magri. "A mantuai herceg szerepében fellépő Magri 2006-ban kezdte pályafutását. Az elmúlt években Olaszország, Írország, Franciaország és Japán színházainak közönsége már megismerkedhetett vele - itt az ideje, hogy a budapesti operabarátok körében is debütáljon. Héja Domonkos szerint a hazai művészek és a hazánkba látogató külföldi fellépők már karácsony előtt szép ajándékként szolgálhatnak a közönségnek.