Ervin

Aranyrajzszög Díjas az Opera plakátsorozata

2012.11.20. 08:30

Programkereső

Elismerték még Simon Péter, Vasvári Péter és Schmall Károly munkáját is. A nyertesek november 14-én vehették át a díjakat a Design Terminálban a Graphifesten, ahol kiosztották az Urbánus folklór grafikai pályázat elismeréseit is. A díjazott munkákból álló kiállítást november 25-ig lehet látni, az Operaház imázs-kampányának képeit pedig galériánkban is megnézheti.

A hatodik alkalommal megrendezett Graphifest a hazai tervezőgrafikai szakma legrangosabb eseménye, melyet az Aranyrajzszög Társaság (ART) és a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) szervez. Aranyrajzszög Díjjal a konkrét megrendeléseket megvalósító legjobb grafikai munkákat jutalmazzák. A Mátai és Végh Kreatív Műhelyt az Operaházhoz készített imázsplakát-sorozatáért ismerték el, amelyben "egyszerre jelenik meg virtuális és valóságos, elit és populáris, az érzékien művészi és a markánsan reklám... és jó példát is mutat arra, hogyan kell 'jól gazdálkodni a készen kapott' arculati elemekkel".

Szuverén tervezőgrafika kategóriában lett díjazott Simon Péter, aki a "Mátra Spa and Relax, a KÁVÉ Caffetteria, valamint az ORIO ékszerészet arculatának tervezése során a szuverén tervezőgrafikus felelősségével, szakmai felkészültségével végezte munkáját, amelynek eredményeképpen letisztult, világos és szerethető vizuális kommunikációs tervek születtek" - közölte a Design Terminál. Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó díjat vehette át Vasvári Péter, akinek művei folyamatosan jelen vannak és meghívásos alapon helyet kapnak a formatervezési, grafikai és formatervezési könyvekben világszerte. Neve és logói internetes szakmai oldalakon, blogokon tűnnek fel, illetve az utcán, vagy cégek arculataként.

Graphifest 2012, megnyitó (Design Terminál) - forrás: Facebook
Graphifest 2012, megnyitó (Design Terminál) - forrás: Facebook

Életműdíjat kapott Schmall Károly, a hazai tervezőgrafika már évtizedek óta ikonikus képviselője, aki munkásságával "különös és időtlen síkra terelte a tervezőgrafika műfaját, és a szem és a lélek legfinomabb rezdüléseire reflektáló plakátművészetével egyedi és szuverén életművet alkotott." A rendezvényen kihirdették az Urbánus folklór tematikus grafikai pályázat díjait is. A zsűri fődíjat nem adott ki, ám a MATT elnöksége odaítélt két különdíjat: Vajda Péternek, a typeflash tipográfiai program alkotójának és Tatai Tibornak, a mohácsi busójárás arculata tervezőjének és a Mohácsi vész grafikai sorozat alkotójának.