Zsuzsanna

Berlinben bemutatják, Madridban lefújták

2012.11.25. 11:01

Programkereső

A varázsfuvolát a Komische Operben november 25-én az 1927 nevű brit színházi formáció közreműködésével viszik színre, Nánási Henrik vezényletével.

A berlini dalszínház előadásának koncepciójához az új, ausztrál születésű intendáns, Barrie Kosky és az 1927 nevű brit színházi társaság a némafilm, a pantomim és a 20. század eleji híres berlini kabarék, valamint a képzőművészeti expresszionizmus világából merítette eszközeit.  Barrie Kosky hangsúlyozta: műsorával és a művek különleges interpretációjával a Komische Oper karakteresen meg akarja különböztetni magát a felújítások miatt jelenleg  a Schiller Theaterben vendégesekedő Staatsopertől és a Deutsche Oper Berlintől is. A november 25-i premiert az idei évadtól az intézmény fő-zeneigazgatójának kinevezett Nánási Henrik vezényli. Mint a karmester a nyár elején elmondta a Fideliónak, "az első darabot mindenképpen együtt akartuk csinálni Barrie Koskyval. A Varázsfuvola egy olyan univerzális mű, amely pompásan ki tudja fejezni, hogy mit gondolunk a zenéről, színházról. Lévén Mozart maga a tökéletesség, fennáll a veszély, hogy mi csak elvenni tudunk ebből valamit. De ez a tisztelet nem szabad, hogy félelemmé váljon. Bátran vágunk neki a színpadra állításnak, hiszen Mozart is hús-vér ember volt, aki az életet nagyon is bátran élte."

Nánási Henrik
Nánási Henrik

A Varázsfuvola színpadra állításával kapcsolatban nem mindenhol ennyire bátrak: a Madridi Királyi Operaházban 2013 júniusára tervezett bemutatót a szponzorok visszalépése és a gazdasági válság miatt törölték. A spanyol produkció a Baden-badeni Fesztivállal közösen készült volna, a Berlini Filharmonikusok közreműködésével, Sir Simon Rattle vezényletével. Az előadást Robert Carsen rendezte volna Dimitrij Ivascsenkóval, Joseph Kaiserrel, Simone Kermesszel, Camilla Tillinggel és a magyar fölmenőkkel rendelkező Michael Naggyal a főbb szerepekben. A lefújt Varázsfuvola helyett Beethoven IX. szimfóniáját játsszák majd a Berlini Filharmonikusok Madridban.