Béla

Maricától a Csárdáskirálynőig

2012.11.26. 12:02

Programkereső

Peller Károly és Szendy Szilvi karrierje a Marica grófnővel és a Csárdáskirálynővel indult, e szerepekben mind a mai napig láthatók a Budapesti Operettszínházban.

Több mint 10 évvel ezelőtt, az Operettszínház rekonstrukciós munkálatai után, a Marica grófnővel nyitotta meg kapuit újra a közönség előtt. Ezt követően nem sokkal mutatták be a Csárdáskirálynő. Az előadásokban Szendy Szilvi és Peller Károly ma is ugyanazokat a szerepeket játsszák. "Kerényi Miklós Gábor 2001-ben osztotta rám először Liza szerepét, amit Oszvald Marikával felváltva játszhattam akkor, Kiss Zoli és Szolnoki Tibor partnereként. Valami gyönyörűt és nagyot szerettünk volna alkotni. Gyakorlatilag beköltöztünk a színházba, azért hogy valami csoda születhessen. És meg is született" - mondta Szendy Szilvi, akit a bemutatón kívül egy másik igazán különleges élmény is a Marica grófnőhöz köt.

Szendy Szilvi és Peller Károly
Szendy Szilvi és Peller Károly

"Éjjel nappal próbáltunk. Lőcsei Jenő koreográfussal rengeteg időt töltöttem a balett-teremben. Azóta a férjem és van egy kilenc éves kisfiunk. A Marica grófnőbe beállni minden szempontból egy új élet kezdete volt számomra tíz évvel ezelőtt" - mesélte el a színésznő, aki lassan elválaszthatatlan társával, Peller Károllyal együtt alakítja mind az októberben felújított Marica grófnő, mind nemrégiben Baden-Badenben sikert aratott Csárdáskirálynő táncos komikus-szubrett párosát.

"Szilvivel tizenhét éve vagyunk 'egy pár'. Ennek köszönhetően ma már egy szempillarebbenésből tudjuk, hogy mit fog csinálni a másik. Szavak nélkül, egy olyan szimbiózisban tudunk együttműködni, mintha egy test lennék. A Marica grófnőt mi ketten játsszuk a legrégebben folyamatosan, de régen nem voltunk egy szereposztásban, így viszonylag ritkán találkoztunk össze a színpadon. Külön öröm számomra, hogy a Szendy-féle Liza mellett most én lehetek Zsupán" - mondta Peller Károly.

Peller Károly
Peller Károly

Szendy Szilvi Lizát, egy intézetis kislányt, a darab szubrettjét alakítja az előadásban, aki élete első szerelmét éli meg Zsupánnal, akit Peller Károly játszik. Első bemutatójuk óta eltelt több, mint tíz évben rengeteg minden megváltozott bennük és körülöttük is. A darabot éppen ezért Kerényi Miklós Gábor is a mai világhoz alkalmazkodva állította színpadra, kicsit eltérve korábbi rendezésétől. "Örömmámort és boldogságot éreztem, amikor frissen végzett stúdiósként beállhattam a Marica grófnő előadásba. Onnantól kezdve folyamatosan játszottam a szerepet Münchenben, Londonban, Japánban, Baden-Badenben. A világot bejártam Maricának köszönhetően. Most, hogy újra az Operettszínház színpadán játszhatom a szerepet, ismét ezt az örömmámort érzem. De már egy tíz évvel tapasztaltabb színész vagyok. Ha visszanéznénk a korábbi előadásokat, a mostanihoz képest egy másik Zsupánt látnánk. Változtam a szerepben. Ma már sokkal bátrabb vagyok, jobban merek mókázni, és el merem engedni az indulataimat. A mostani előadás tele van újdonsággal. Ez egy friss és mai, de nem modernkedő Marica grófnő, ami újra rendkívül szerethetővé teszi a darabot" - mondta Peller Károly.

Nem csak ő változott azonban sokat, hanem partnernője Szendy Szilvi is, aki ennek ellenére most is ugyanazt a kislányos bájt tudja nyújtani a színpadon, mint tíz évvel ezelőtt. "Kareszhez hasonlóan én is pont tíz évvel lettem tapasztaltabb színész. Nagyon megváltozott az élethelyzetem. Ha akarnék se tudnék ugyanúgy hozzáállni ehhez a bemutatóhoz, mint a régi Maricához. Ettől függetlenül Liza hamvasságát muszáj visszahoznom a színpadra. Arra törekszem, hogy ne csak illúzió legyen, hogy egy kislány áll a színpadon, hiszen bennem mai napig ott van az a kislány. Ebben nem változott semmi. A jeleneteket pedig nagyon élvezem. Ezekben benne van az elmúlt tíz év, amitől értünk. Szívem szerint én az első őszi összpróba másnapján már megmutattam volna a közönségnek. És nem csak a rendezés és a szereposztás új, de Gyarmathy Áginak köszönhetően csodaszép új jelmezeket is kaptunk, amik a 20-as, 30-as éveket idézik. Vagyis a bennem lévő régi érzések most rengeteg újdonsággal keverednek. Imádom" - mondta Szendy Szilvi.

Szendy Szilvi a Csárdáskirálynőben
Szendy Szilvi a Csárdáskirálynőben

A régi nagy motorosok mint Szendy Szilvi, Peller Károly, Vadász Dániel, Fischl Mónika , Lehoczky Zsuzsa mellett rengeteg új sztárral is frissült a KERO®-rendezte Marica grófnő szereposztása úgy mint Bordás Barbara, Dancs Annamari vagy Boncsér Gergely. A Marica grófnő és a Csárdáskirálynő is novemberben és December is látható az Operettszínházban. A dalszínház részletes műsorát ezen a linken érheti el.