Emma

Boldog születésnapot, José Cura!

2012.12.05. 10:02

Programkereső

Az ötvenedik születésnapját december 5-én ünneplő argentin sztártenor volt az első, aki énekelt és vezényelt is a pódiumon.

José Cura az argentínai Rosarióban született. Saját bevallása szerint lusta, rossz tanuló gyerek volt, sportolni apja unszolására kezdett. Ezt nem csinálta rosszul, a kung-fuban a fekete övig jutott - e sportágnak köszönheti fizikai erejét, önfegyelmét és lelki egyensúlyát. Tizenévesen érdeklődése a zene felé fordult, előbb gitározni, majd zongorázni és énekelni tanult, tizenöt évesen már kórust vezényelt és nekifogott a komponálásnak. Mégis, amikor beiratkozott a rosariói egyetem művészeti karára, még nem döntötte el, hogy zenész vagy profi rögbijátékos legyen-e.

José Cura
José Cura

Ezt követően ösztöndíjjal Buenos Airesben zeneszerzői, karmesteri és énekesi tanulmányokat folytatott és a világhírű Teatro Colón operaház kórusában énekelt. 1991-ben merész lépésre szánta el magát: eladta lakását, a pénzből repülőjegyet vett, és családjával Európába települt át. Veronában lépett először operaszínpadra 1992-ben, a nemzetközi zenei világ egy évvel később, trieszti bemutatkozásakor figyelt fel rá. 1994-ben megnyerte a Plácido Domingo által alapított Operalia nemzetközi énekversenyt. A fiatal tenoristát az 1990-es évek új csillagaként emlegették, szerződésajánlatokkal halmozták el, Párizsban, Londonban, Milánóban, New Yorkban is ünnepelte a közönség. 1997-ben kirobbanó sikert aratott kedvenc zeneszerzője, Giuseppe Verdi Otellójának címszerepében, Claudio Abbado vezényletével és a Berlini Filharmonikus Zenekarral. A kritika azt írta róla: "José Cura - új Otello született".

Cura azt vallja, hogy nincs kedvenc szerepe, de nem vállalna olyan szerepet, amelyet nem igazán szeret. Legnagyobb sikereit Verdi (Aida, A trubadúr, Traviata), Giacomo Puccini (Tosca, Manon Lescaut) és Charles-Camille Saint-Saëns (Sámson és Delila) operáiban aratta. 2000-ben a Traviata párizsi szabadtéri előadásán a hősszerelmes Alfredót énekelte, a produkciót a televíziós közvetítés jóvoltából száznál több országban milliók élvezhették.

Jose Cura Szegeden 2008 áprilisában
Jose Cura Szegeden 2008 áprilisában

A világhírű tenor az utóbbi években visszatért "elhagyott szerelméhez", a dirigáláshoz és egyre többször lép pódiumra karmesterként. Az operaénekesek közt különcnek számít, hiszen időnként egyszerre énekel és vezényel, még az is előfordul, hogy két ária között veszi kezébe a karmesteri pálcát. Cura szerint a zenét nem szabad és nem is kell kategorizálni: operaénekesi karrierje előtt popzenét, jazzt és spirituálékat énekelt, koncertjeit általában argentin népdalokkal zárja.

A latinos külsejű, kiváló színpadi adottságokkal rendelkező énekes tudja, hogyan kell megszerettetni a közönséggel a muzsikát. Magyarországon is több alkalommal fellépett, így a gyulai Várszínházban, a Veszprémi Ünnepi Játékokon, a Miskolci Operafesztiválon, a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Teljes operaelőadáson Magyarországon először 2008-ban a Szegedi Nemzeti Színházban az Otello címszerepét énekelte, mely alkalomból interjút is készítettünk vele. 2010-ben ő volt a budapesti Operabál sztárvendége, és többször is vezényelt a Zeneakadémia jótékonysági hangversenyein. Az alábbi videón emblematikus szerepében, Verdi Otellójaként láthatjuk: