Béla

Wagner-operával nyit a Scala

2012.12.07. 15:20

Programkereső

December 7-én a Lohengrint tűzik műsorra a milánói dalszínházban, az előadást világszerte egyenes adásban közvetítik.

Szokás szerint a Milánó városát oltalmazó Szent Ambrus ünnepnapján, december 7-én délután nyitja meg 2012/13-as idényét a Scala. Az idei premiert sem lesz könnyű végigülni a közönségnek. A kakasülőre bejutott operaszakértők azonban értékelni fogják - kommentálta az olasz sajtó az évadnyitó előadást. Wagner négy és fél órás művét ugyanis németül adják elő olasz és angol feliratozással. Német a darabot rendező Claus Goth és a két főszereplő, a Lohengrint alakító Jonas Kaufmann (képünkön) és az Elsaként fellépő Anja Harteros is - igaz, a legfrissebb hírek szerint az énekesnő és coverje is megbetegedett, így a premiert a mára virradó éjszaka Milánóba érkező Anette Dasch mentheti meg - ő énekelte idén nyáron Bayreuthban a szerepet, éppen Jonas Kaufmann partnereként.

Jonas Kaufmann a Scala Lohengrinjeként
Jonas Kaufmann a Scala Lohengrinjeként

Wagner és az először 1850-ben színpadra vitt Lohengrin kiválasztását "felesleges és szánalmas" viták kísérték - nyilatkozta Stephane Lissner, a Scala távozóban levő művészeti igazgatója. Lissner hangsúlyozta, hogy nem folyt verseny a Wagner és Giuseppe Verdi között. Mindkét szerző születésének 200. évfordulóját jövőre ünnepli a világ. Wagner éppúgy hozzátartozik a Scala történetéhez, mint Verdi - hangoztatta Lissner. Nemzetközinek szánt évadnyitó előadást tart az operház, pedig Verdi is éppen eléggé nemzetközi, ráadásul a Scala olasz identitása sem szenvedett volna csorbát - jegyezte meg Carlo Fontana, Lissner elődje. A milánói operaház kulturális és társadalmi eseménynek számító premierjén első alkalommal nem lesz jelen az olasz államfő, aki a belpolitikai krízishelyzet miatt marad távol. A jegyek akár 2400 euróba is kerülhetnek. Az évadnyitó előadással egy időben idén is tüntetést jelentettek be a dalszínház elé.

Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

A Daniel Barenboim által dirigált Lohengrin-premiert huszonkét milánói helyszínen közvetítik élő adásban, többek között a San Vittore börtönben, valamint további száz olasz moziban. Az előadást sugározza a RAI5 olasz közszolgálati televízió, az Arte német, a Kultura orosz csatorna, a japán televízió és a risingalternative.com internetes oldal is. A Wagner-opera december 27-ig marad a Scala műsorán.