Konrád, Tivadar

Óriási sikert aratott a Lohengrin a Scala évadnyitóján

2012.12.09. 17:40

Programkereső

A közönség negyedórás tapssal jutalmazta a produkciót, elhallgattatva a kritikus hangokat.

Különösen nagy ünneplésben volt része péntek késő este Annette Dasch német szopránnak, akinek az utolsó pillanatban kellett beugrania Elza szerepére Anja Harteros helyére, miután utóbbi - és a helyettese, Ann Petersen is - influenzás lett. Dasch csak egy nappal a premier előtt érkezett Milánóba. Csütörtök "délután öt órakor még nem tudta, hogy színpadra fog állni, remek volt, reggeltől az előadás előtti utolsó pillanatig próbált" - mondta el Stéphane Lissner, a Scala intendánsa. Roberto Bolle, a ház vezető táncosa szerint Dasch - aki 2010 óta énekli a Lohengrin női főszerepét Bayreuth-ban az operafesztiválon - "nagyon bátor volt, amiért belement abba, hogy az utolsó pillanatban "katapultálják" a Scala színpadára. "Nem könnyű, nem tudom, én megcsináltam volna-e" - jegyezte meg a művész.

Annette Dasch
Annette Dasch

A milánói operaházat előzőleg heves bírálatok érték amiatt, hogy nem Verdi-, hanem Wagner-művet választott az évadnyitóra. Vádak szerint a Scala hazafiatlan döntést hozott. Minkét zeneszerző 1813-ban született, a világ vezető dalszínházai jövőre nagyszabású programsorozatokkal emlékeznek meg a bicentenáriumról. Lissner nevetségesnek nevezte a kritikákat, megjegyezve, hogy a Scala 2012-2013-as évadában Wagnernek hat, Verdinek pedig nyolc darabját fogják játszani. Péntek este szakított a hagyományokkal Giorgio Napolitano olasz államfő, aki az olasz belpolitikai válság miatt nem vett részt a premieren. Ennek megfelelően a darab előtt nem csendült fel az olasz himnusz. A kórus azonban az előadás végén mégiscsak elénekelt, miután a nézőtéren öt minisztere társaságában helyet foglaló Mario Monti és mások is sürgették ezt.

Jonas Kaufmann mint Lohengrin a Scalában
Jonas Kaufmann mint Lohengrin a Scalában

A produkciót rendező német Claus Guth minimalista és komor színpadképet álmodott meg, a darabot a 19. századba helyezte át. A mű - amelyet Wagner leginkább "fogyasztható" operái között tartanak számon - német nyelven, olasz és angol felirattal ment, Lohengrin szerepében Jonas Kaufmannt láthatta a közönség, Herik királyt pedig Rene Pape játszotta. Mindkettejüknek nagy ovációban volt része. A Wagner-opera legutóbb 1981-ben szerepelt a Scala repertoárján, most december 27-ig marad programon.