Konrád

Don Quijote ismét a szélmalmok ellen

2012.12.13. 10:02

Programkereső

A novemberben Szegeden is bemutatott La Mancha lovagja című zenés színművet ezúttal Zalaegerszegen Pinczés István rendezésében december 14-én láthatja a közönség.

A zenés drámát többnyire akkor veszik elő a színházi szakemberek, amikor az embereknek tanácsra, biztatásra van szükségük, hogy hinni tudjanak abban: a gyermekeinknek, unokáinak jobb lesz a világ - mondta el Pinczés István, az előadás rendezője.

Cervantes nyitott szemmel járt a világban, és azt látta, hogy az emberek nem tartják be a jog, a morál, a becsületesség, a tisztesség követelményeit - idézte fel a darab történetét Pinczés István. Cervantest és szolgáját koholt vádak alapján börtönbe vetették, mert "ujjat húzott a hatalommal", ezzel szemben a valódi bűne az volt, hogy túl jó író, költő volt, társadalomkritikai megjegyzéseivel veszélyeztette a fennálló rendet - magyarázta a rendező. A börtönbe vetett írónak fogolytársai között kell megvédenie az igazát. Improvizált színházi előadás keretében a "búsképű lovag" történetének kulcsjeleneteit adta elő, a maszkos, kosztümös játékba bevonta rabtársait is, érzékeltetve, hogy az igazságtalanság, a kapzsiság irányítja a világot. Pinczés István szerint a darab végső tanulsága, hogy küzdeni kell, mert az embereknek joguk van egy jobb életre.

La Mancha lovagja - Hevesi Sándor Színház
La Mancha lovagja - Hevesi Sándor Színház

Hozzáfűzte, a musicalt sok-sok humorral fűszerezve mutatják be, a komoly, mély emberi gondolatokat szórakoztató, humoros színházi előadáson keresztül közvetítik a nézőknek. A foglyok - csalók, rablók, gyilkosok, a koholt vádakkal börtönbe vetett politikai elítéltek - egy földalatti kőbarlangban várnak az inkvizíció ítélethirdetésére. A musicalt Miguel de Cervantes több mint négyszáz évvel ezelőtt megírt regénye alapján Dale Wasserman szövegkönyvíró, Mitch Leigh zeneszerző és Joe Darion dalszövegíró munkája alapján állították színpadra Blum Tamás fordításában. Cervantes szerepében Szakály Aurélt láthatja a közönség, Sancho Panza, a szolgája pedig Hertelendy Attila. A főbb szerepeket Misurák Tünde, Magyar Cecília, Kanda Pál, Bálint Péter, Bellus Attila, György János, Gulyás Hermann Sándor, Andics Tibor és Kató Balázs játssza. A díszletet Takács Lilla, a jelmezeket Húros Annamária tervezte. A zalaegerszegi produkció koreográfusa Stefán Gábor.