Konrád

Karmestercsere a Hollandi élén

2012.12.29. 09:22

Programkereső

A bolygó hollandi 2013. január 19-i premierjét és az első előadásokat Axel Kober helyett Ralf Weikert vezényli a Magyar Állami Operaházban.

A kényszerű módosítás okairól és hátteréről a dalszínház - Ókovács Szilveszter és Axel Kober által közösen jegyzett - sajtónyilatkozatát idézzük: "A Magyar Állami Operaház és Axel Kober, a Deutsche Oper Rhein főzeneigazgatója egymással egyetértésben úgy döntöttek, hogy Axel Kober mentesül a Magyar Állami Operaházban 2013. január 19-ére műsorra tűzött Wagner-mű, A bolygó hollandi premierjének vezénylésére kötött szerződésének teljesítése alól. A döntés kizárólag művészi meggondolásból született meg, tekintettel arra, hogy a budapesti Operaház továbbra is a mű eredeti változatát szándékozik színpadra állítani, és a mostani megállapodás feltétele az volt, hogy Axel Kober helyett egy hasonló formátumú dirigens vállalja el a produkció zenei irányítását. A Magyar Állami Operaház örömmel jelenti, hogy a maestro Kobert is képviselő bécsi Raab and Boehm koncert-ügynökség Ralf Weikert nemzetközi hírű karmestert (képünkön), a Zürichi Operaház volt főzeneigazgatóját delegálja a budapesti produkcióra. Maestro Weikert A bolygó hollandi első négy előadását fogja vezényelni 2013 januárjában."

Ralf Weikert
Ralf Weikert

Az Operaház első 2013-as premierjén a 200 éve született Wagner ikonikus művének 1841-es ősváltozata tárul fel. Wagner zenéje Szikora János rendező szerint nem pusztán a zenedramaturgia szabályainak kíván megfelelni: a zene maga a különleges lélektani dráma megvalósulása. Az örök kereső férfit és a megváltó asszonyt, valamint a látomásszerű hajót az Operaház új produkciója ennek megfelelően mitológiai távlatokból szemléli; az énekes szólisták - Bretz Gábor, Palerdi András, Rálik Szilvia, Lukács Gyöngyi, Fekete Attila és mások - azonban annál valóságosabbak lesznek. A premier előkészületeiről hamarosan részletesen is beszámolunk, addig is elolvashatják a kreatív stábbal készült interjúkat, valamint a mű hátterét az Opera Magazin 2013/1-es számában!