Zsuzsanna

Az év operaénekes-interjúja 2012

2013.01.02. 16:24

Programkereső

A mögöttünk álló évben megjelent operaénekes-portrék közül választottunk 10+1 cikket - Önöknek melyik tetszett legjobban?

Bretz Gábort nem kell bemutatni a Fidelio olvasóinak, de mindig van mit kérdezni tőle, főleg, hogy 2012-ben - szerencsénkre - nagyon sokat énekelt Budapesten. Nem véletlen, hiszen azt nyilatkozta nekünk, "Itthon lenni jó".

Arabella - Magyar Állami Operaház - Sümegi Eszter
Arabella - Magyar Állami Operaház - Sümegi Eszter

Sümegi Esztert a közönség ebben az évadban láthatta két emblematikus szerepében, az Aidában és a Toscában, emellett a művésznő két új szerepben, az Arabella és a Pillangóasszony címszerepeiben debütált. Ezekről a nőalakokról és az előadásokról, valamint Gluck-lemezéről beszélgettünk vele.

Az idei Budapesti Wagner-napok nyitópremierjén, a június 3-ai Tannhäuser produkciójában egy tehetséges orosz énekesnő lépett fel Vénusz szerepében. A karrierjét külhonban kezdő Elena Zhidkova napjaink egyik legünnepeltebb Juditja Bartók A kékszakállú herceg vára című operájában. A művésznővel az előadás előtti sajtóeseményen készítettünk interjút.

Jevgeny Nesterenko
Jevgeny Nesterenko

Június első hétvégéjén a Szent Efrém Férfikar szólistájaként, a Filharmónia Budapest által szervezett egyházzenei koncertsorozat záró estjén lépett fel az orosz zene és az énekpedagógia legkiválóbb művelői között számon tartott basszista, Jevgenyij Nyesztyerenko, akitől azt is megkérdeztük, gyakorol-e még túl a hetedik ikszen.

Április végéig volt itthon és lépett fel az Operaházban, majd Buenos Aires felé vette az irányt. Szegedi Csabával beszélgettünk az évadbeli szerepeiről, a külföldi fellépésekről, az első megtartott mesterkurzusról, az operaénekesek külsejéről, és előkerült az is, hogyan látja érintettként az intézmény új arculatát.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon két alkalommal láthatja a közönség Mascagni és Leoncavallo egyfelvonásosait. A Bajazzók Beppéjét Kerényi Miklós Máté alakította, aki először lépett fel operaszerepben. A fiatalember a debütálás előtt elárulta nekünk, hogy azokra, akik őt operettek vagy musicalek karaktereiben kedvelték meg, sokkal nagyobb meglepetés várt, mint akik operarajongóként váltottak jegyet az előadásra.

Haris Nadin
Haris Nadin

Elénekelte az áriáját, aztán a meghallgatást követő workshopon még csak annyit se kértek tőle, hogy tegyen pár lépést a színpadon. Nagyon őt akarhatták, ugyanis Haris Nadin így nyerte el Roland Baumgartner Mária Terézia című operájának címszerepét az Armel Operafesztivál és -Versenyen. Aztán - a hálátlan szerep miatt - mégsem kaphatott helyezést az állandó magyarországi megbízásokat váró szimpatikus énekesnő, akivel a döntő után beszélgettünk

Balga Gabriella, a szlovákiai magyar mezzoszoprán még csak ebben a tanévben végez a Zeneakadémia operaének mesterképzésén, de már az idei évadtól találkozhattunk a nevével a Magyar Állami Operaház két előadásában is, Mátyás király és Cherubino szerepeiben. A fiatal énekesnő azt mondta nekünk, nem zavarta sem a dublőrködés, sem a nadrág.

Brickner Szabolcs
Brickner Szabolcs

A klarinétosból tenorrá lett fiatal énekes, Brickner Szabolcs, aki 2008-ban a belgiumi Erzsébet királynő verseny megnyerésével robbant be a nemzetközi operavilágba, 2012 októberétől a Mannheimi Nemzeti Színház társulatának tagja, számos fellépést kap Európa-szerte, de a következő hónapokban újra sűrűn lesz látható a Magyar Állami Operaház színpadán is. Kérdésünkre elárulta: akárhová hívják, a lelki bázisa Magyarországon marad.

December elején sikerrel debütált a New York-i Metropolitan Operaházban Sebestyén Miklós, akit külföldi tanulmányai és vendégszereplései miatt eddig alig láthatott itthon a magyar közönség. A 33 éves basszus - hosszú idő után az első magyar férfi énekes a világhírű dalszínházban - szívesen énekelne többet Budapesten is, sőt, még rock együttessel is játszana, ha ideje engedné. A Fideliónak New Yorkban mesélt a MET műhelytitkairól.

Sebestyén Miklós New York-ban
Sebestyén Miklós New York-ban

Eredetileg az Opera Magazin 2013/január-februári számában jelent meg José Carreras-szal készült beszélgetésünk. Az év végére meghirdetett budapesti koncertjét ugyan lemondta a Maestro, de azért bízhatunk benne, hogy nem hanyagolja el magyar rajongóit.

Persze jóval több - csaknem negyven - interjú jelent meg a Fidelio.hu opera/interjú rovatában 2012 során. Önöknek melyik volt a kedvencük? Ha nem találják az alábbi listában, írják meg kommentben!