Fábián, Sebestyén

Pataki Potyók Dániel Németországba szerződött

2013.01.06. 10:10

Programkereső

Három premierre szerződött a Bielefeldi Városi Színház operatársulatához a fiatal magyar tenor. Elsőként Johann Strauss A denevér című nagyoperettjében játssza Alfréd szerepét.

A denevért Helen Malkowsky rendezi, aki Herbert Wernicke és Claus Guth asszisztense volt Bayreuthban, jelenleg pedig az operatársulat vezetője, és szívesen dolgozik fiatal énekesekkel. "Érdekes az elképzelése a második felvonásról, Orlovszky herceg báljáról. Azt találta ki, hogy a mulatságot ne csak nézze a publikum, vonjuk be a nézőket is. És mivel kinyitják az ajtókat, még a járókelők is részesülnek a báli hangulatból" - nyilatkozta a tenor.

Arabella - sajtótájékoztató a Magyar Állami Operaházban - Pataki Potyók Dániel
Arabella - sajtótájékoztató a Magyar Állami Operaházban - Pataki Potyók Dániel

"Alfréd a szerep szerint is énekes, nagyon viccesen több ismert operából 'szúr be' áriarészleteket, sőt, miattam talán egy magyar vonatkozású számot is. Sok prózai feladattal jár a produkció, szerencsére már a Zeneakadémián, főként Marton Éva támogatásával, elég jól megtanultam németül" - részletezte Pataky P. Dániel (korábban Pataki Potyók Dániel néven szerepelt), hozzátéve: a zenében az igazi bécsi tradícióhoz ragaszkodik a karmester, Witolf Werner a jóhírű Bielefeldi Filharmonikusok élén.

Következő, márciusi premierjén Lenszkijt formálja meg Csajkovszkij Anyeginjében a fiatal magyar énekes. "Ezt a holland Lotte de Beer, a nagyhírű Peter Konwitschny tanítványa állítja színpadra. Anyeginként egy fantasztikus hangú török bariton lesz a partnerem, akit velem együtt szerződtettek. Húzások nélkül, oroszul játsszuk az operát, már kaptunk a helyes kiejtéshez segítséget lemezen, és jön egy orosz betanító is."

Pataki Potyók Dániel
Pataki Potyók Dániel

A színház akadémiájának ösztöndíjasai - dramaturgok, rendezők, díszlet- és jelmeztervezők, színészek - és az együttes fiatal énekesei emellett egy rendkívüli produkcióra is készülnek: júniusra várható a Virginia Woolf Orlando című kultregénye alapján készülő zenés színházi alkotás ősbemutatója. "A mű háromrészes, zenéjét Martin Grütter, Michael Langemann és Vito Žuraj komponálja. Bár Frankfurtban már adtunk belőle ízelítőt, az anyag még javában formálódik" - részletezte az énekes. Vito Žuraj írt az egyik részhez recitativókat a különleges cimbalo cromatico (kromatikus csembaló) kíséretével, ezért Pataky P. Dániel Bázelben felkereste Johannes Kellert, hogy megismerje a hangszert. "Negyedhangokra hangolják, nekem pedig negyedhanggal alatta vagy felette kell énekelnem. Nem egyszerű, de nagy dobás lesz. Amikor bemutatjuk, Bielefeld ad helyet a német színházak 2013-as találkozójának."