Eleonóra

Elisabethek találkozója Berlinben

2013.01.07. 11:53

Programkereső

A húszéves Elisabeth című előadás jubileumának alkalmából hét ország Elisabeth-címszereplője lépett színpadra Helene Fischer nagyszabású showműsorában. Köztük Vágó Bernadett, a Budapesti Operettszínház sztárja, aki csodaszép koronázási jelmezében képviselte hazánkat a Berlini Arénában.

A Lévay Szilveszter és Michael Kunze szerzőpáros nevével fémjelzett legendás musical 2012-ben ünnepelte 20. születésnapját. Ebből az alkalomból, karácsonykor hét ország Elisabeth-címszereplője lépett színpadra Helene Fischer nagyszabású showműsorában. Köztük Vágó Bernadett, a Budapesti Operettszínház sztárja, aki csodaszép koronázási jelmezében képviselte hazánkat a Berlini Arénában.

A Sissi császárnő életéről szóló, Elisabeth című musicalt 1992. szeptember 3-án mutatták be Bécsben. A premier óta több ezer alkalommal volt színpadon az előadás, és az elmúlt húsz év alatt közel nyolcmillió néző látta világszerte. A szabadkai születésű, Grammy-díjas magyar zeneszerző, Lévay Szilveszter darabja hazánkban is óriási karriert futott be, ugyanis a legendás előadás tizenhat éve látható a Budapesti Operettszínházban. A darab sikere töretlen, kis szünet után ezért az idei évadban, új szereposztásban, közkívánatra ismét repertoárra került.

A darab egyik német címszereplője, a népszerű színésznő, Helene Fischer évente rendezi meg nagyszabású gálaműsorát Berlinben. A karácsonyi Helene Fischer Show pedig most természetesen az ünneplésről szólt. December 18-án este, igazi nemzetközi kavalkádban, hét ország Elisabeth-je lépett színpadra a lenyűgöző, háromórás műsor keretében. Köztük az osztrák Annemieke van Dam, a japán Maki Ischiro, a finn Therese Karlsson, a koreai Ju Hyun Ock, a holland Maike Boerdam, a svéd Nerfont Thorgersen és maga Helene Fischer mellett a Budapesti Operettszínház sztárja, Vágó Bernadett, aki több éve, töretlen sikerrel alakítja Sissi császárnőt a darabban. Detti, nagy adag izgalommal indult el Berlinbe, hogy hazánkat képviselje. Mint mondja, az élmény, amiben része volt, minden várakozást felülmúlt:

Vágó Bernadett - Elisabeth
Vágó Bernadett - Elisabeth

"December 17-én indultam el a repülővel Berlin felé a jelmezem társaságában. Aznap és másnap is próba volt, a show 18-án este kezdődött. A legelső élményeim közé tartozott maga Helene Fischer személye. Elbűvölő, filigrán, talpraesett és borzasztóan kedves hölgy. Külön odajött hozzám beszélgetni. Mindannyian a legszebb jelmezekben voltunk. Én a darabbeli koronázási ruhámat viseltem. Ezt Helene is külön megdicsérte, a próbán a résztvevők pedig meg is tapsolták. Fantasztikus érzés volt. Este hétkor Elisabeth-tel álltam a színpadon, és az Az már nem én lennék című dalt énekeltük. Mindenki kapott egy versszakot, amit a saját nyelvén énekelt el. A közönség állva tapsolt nekünk. Semmihez sem hasonlítható élmény volt. A show egyik sztárvendége ráadásul Andrea Bocelli volt, a vele való találkozás pedig csak fokozta a katarzist. Magyar Elisabeth-ként ott állni abban a hatalmas arénában, képviselni az országot és a színházat hatalmas megtiszteltetés. Szívemnek és lelkemnek pedig egy nagyon jó érzés. Fantasztikus élmény volt."

A Helene Fischer Show-t és benne Vágó Bernadett szereplését milliónyi tévénéző láthatta, hiszen a háromórás tévéfelvételt december 25-én este, szerte Németországban sugározták. Érdekesség egyébként, hogy nem ez volt az első Elisabeth-összejövetel - a darab születésének tizedik évfordulóján, 2002-ben a bécsi Konzerthausban találkoztak a címszereplők, köztük a leghíresebbek és a szerepet legtöbbet játszó színésznők, Pia Douwes, Maya Hakvoort és Janza Kata. Az újkori Európa történetének mindmáig egyik legismertebb asszonyának történetéből készült, magyar vonatkozásokban is gazdag történethez azonban már nem kell Németországig menni. Az Elisabeth című musicalt 2013-ban is láthatja a közönség a Budapesti Operettszínház színpadán, Vágó Bernadett mellett Janza Katával, Dolhai Attilával, Homonnay Zsolttal, Mészáros Árpád Zsolttal, Kerényi Miklós Mátéval, Kállay Borival, Nádasi Veronikával és az Operettszínház többi sztárjával a főbb szerepekben.