Piroska

Kiállítás és bélyeg Wagnerről

2013.01.14. 14:50

Programkereső

Szászországban új kiállítás nyílt, a Magyar Posta pedig különleges hangosbélyeggel kedveskedik a rajongóknak.

A Magyar Posta a Hollandi-premierről szervezett sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2013 márciusában Richard Wagner születésének 200. évfordulója tiszteletére "hangos" postabélyeget hoz forgalomba.  A bélyegkibocsátás attól különleges, hogy magyar postabélyegen először jelenik meg úgynevezett QR-kód. A kód és okostelefon segítségével a Magyar Állami Operaház honlapján található hangzó és olvasható bicentenáriumi információkat tudják majd elérni a bélyeg- és zenerajongók március 5-étől. A négycímletű bélyegkisívet Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervezte., és 50 ezer példányban készül belőle az Állami Nyomdában. A világhírű zeneszerzőre legutóbb 1967-ben az Operák bélyegsorozatban megjelent bélyeggel emlékezett a Posta. Akkor a nyolccímletű sorozat 1,70 Ft-os bélyegén a Tannhäusert örökítette meg Kékesi László grafikusművész.

A Magyar Posta 2013-as Wagner-bélyege
A Magyar Posta 2013-as Wagner-bélyege

A Drezda közeli Graupa község már január közepétől várja a Wagner-zarándokokat új kiállításán. Wagner Szászországban címmel szombaton kiállítás nyílt a Drezda közeli Graupa községben, ahol a 200 éve született zeneszerző 1846 nyarán papírra vetette a Lohengrin első vázlatát. A településen 1907 óta eleven a Wagner-kultusz, azóta létezik emlékhely abban a szintén felújított parasztházban, ahol a zeneszerző lakott 1846 nyarán. A szombaton megnyílt kiállítás egy felújított vadászkastélyban kapott helyet, és hat teremben dolgozza fel azokat az emlékeket, amelyek a környékhez, a Szász Svájchoz köthetők Richard Wagner életében és munkásságában. A tárlat felvonultatja a zenedrámák költői forrásait, foglalkozik kompozíciós kérdésekkel a Wagner-levelezés tükrében, bemutatja, hogy miként változtatták meg a színpadi gyakorlatot Wagner elképzelései, és válogatást ad a művek kritikai utóéletéből is.

A Graupa-i Wagner-múzeum
A Graupa-i Wagner-múzeum

A barokk vadászkastélyban egy kisebb hangversenytermet is kialakítottak, a munkálatokra Pirna - az anyatelepülés - önkormányzata 5,7 millió eurót (mintegy másfél milliárd forintot) szánt, ebből 1 millió a szövetségi kormánytól elnyert gazdaságélénkítési csomagból származik. Sabine Saft, az új múzeum vezetője szerint a nagy Wagner-emlékhelyekkel Graupa ugyan nem versenyezhet, de Bayreuth és Luzern is támogatta a kiállítás létrejöttét. Január 18-án az új Jüdische Kammerphilharmonie Dresden ad koncertet a vadászkastélyban Michael Hurshell vezényletével. Műsorukon Wagner mellett egy-egy Mendelssohn-, Liszt- és Schreker-mű is megszólal. "Örömmel vállaltuk a feladatot, mert nemcsak egyszerűen szeretem ezt a zenét, hanem született wagneriánus vagyok" - mondta az 53 éves zenész. A drezdai Művészeti és Zenetudományi Intézet, a Carl Maria Weber Zeneakadémiával, a Szász Művészeti Akadémiával, a Semperoperrel és Staatskapelle Dresdennel közösen január 24. és 27. között nemzetközi Wagner-szimpóziumot rendez.

Lohengrin-ház, Graupa
Lohengrin-ház, Graupa

Drezda egyébkén is Wagner-lázban ég: a Lohengrint vasárnap este a drezdai Semperoperben Christian Thielemann vezényletével, Németh Judittal Ortrud szerepében adták elő. A címszerepet Robert Dean Smith amerikai tenor énekelte, aki 2012-ben a Budapesti Wagner-napokon Tannhäusert alakította. Az alábbi videón ízelítőt kaphatunk a drezdai produkcióból: