Ágnes

Gruberova Bécsben ünnepel

2013.01.20. 16:40

Programkereső

A világhírű belcanto szoprán, Edita Gruberova színpadra lépésének 45. évfordulója alkalmából a Musikvereinsaalban kétszer is elénekli új szerepét Az idegen nő című Bellini-opera koncertszerű változatában.

"Én még ugyanaz lány vagyok, mint aki 1968-ban A sevillai borbély Rosinájaként először lépett színpadra Pozsonyban" - mondta a szoprán. Gruberova édesanyja magyar, édesapja felvidéki német családból származik. Az énekesnő Csehszlovákia szovjet megszállásakor úgy látta, pályájának kiteljesedése nem képzelhető el sem Pozsonyban, sem Prágában. "Nem vágytam nemzetközi karrierre, csak dolgozni akartam, és a szerencse is mellém szegődött" - hangsúlyozta. 1970-ben Bécsben A varázsfuvola Éj királynőjeként debütált a Bécsi Állami Operaházban.

Edita Gruberova
Edita Gruberova

Ma is ugyanolyan ambícióval és alapossággal készül egy új feladatra, ahogy kezdő korában - árulta el. Ezt tükrözi a két - február 8-i és 18-i - bécsi előadás. Bellini operáját előbb a müncheni Gasteigben, Baden Badenben énekelte el - módszere szerint - koncertelőadásban. Ha a torkában van a szerep, jöhet a teljes színpadi megvalósítás. Először júniusban a Zürichi Operaházban, majd 2015-ben a Theater an der Wienben, a két színház közös produkciójában - jelentette be. A belcanto királynőként számon tartott díva hosszú ideig Bécset tartotta otthonának. Azonban az új adótörvények bevezetésével a honoráriuma 63 százalékát kellett befizetnie az államnak. Így 1986-ban átköltözött Zürichbe, de érzelmileg ma is az osztrák fővároshoz áll közel: "Szívesen énekelek Bécsben, olyan, mintha hazajönnék."