Sára, Márió

Borotvált Wagner, szálkás Hollandi

2013.01.27. 11:30

Programkereső

Míg a bayreuthi Richard Wagner Múzeum egy korai, elveszettnek hitt fotóra tett szert, a ljubjanai operaházban óriás halcsontvázak árnyékában mutatták be A bolygó hollandit. Friss hírek a Wagner-év eseményeiről.

Az 1861-es felvétel az ismert Wagner-fényképek közül a legkorábbiak közé tartozik, és az egyetlen, amely szakáll nélkül ábrázolja a zeneszerzőt - mondta el Sven Friedrich, a múzeum vezetője, aki csütörtök éjjel 900 euróért szerezte meg a fotót egy online aukción. A felvétel Franciaországban készült, eddig egy amerikai magángyűjtő tulajdonában volt, és Richard Wagner teljes alakja látható a képen. "Ezért is különlegesség, hiszen más műtermi felvételek félalakosak, mellképek vagy portrék" - mondta az igazgató.

A borotvált Wagner-fotó
A borotvált Wagner-fotó

A 2013-as Wagner bicentenáriumi év keretében a ljubljanai operaházban - a Magyar Állami Operaházhoz hasonlóan - A bolygó hollandit mutatták be január végén. Az Aleksandar Markovic vezényelte előadásnak a helyi kulturális és kongresszusi központ (Cankarjev dom) adott otthont. A produkcióban 200 előadó, a ljubljanai operaház társulatának tagjai, a Szlovén Rádió és Televízió szimfonikus zenekara, a Szlovén Kamarazenekar és néhány vendégénekes vett részt. A jelmezeket a híres szlovén tervező, Alan Hranitelj álmodta meg.

A bolygó hollandi Ljubjanában
A bolygó hollandi Ljubjanában

A három felvonásos romantikus opera német nyelven csendült fel, szlovén felirattal kísérve. A premieren Andrej Maslakov (A hollandi) és Maida Hundeling (Senta) lépett vendégénekesként a színpadra. A Wagner-év részeként a kulturális és kongresszusi központ a zeneszerző életét, illetve munkásságát bemutató tízrészes előadássorozatnak ad otthont. A sorozat május 20-án, két nappal a zeneszerző születésének kétszázadik évfordulója előtt ér véget, az utolsó előadás Wagner filmzenére gyakorolt hatását veszi górcső alá.