Fülöp, Evelin

Megnevezték a nemzetközi operadíj jelöltjeit

2013.03.08. 12:30

Programkereső

Megnevezték a The International Opera Awards elnevezésű nemzetközi operadíj jelöltjeit, köztük Jonas Kaufmannt, Joyce DiDonatót, a Bécsi Filharmonikusokat és a Metropolitan Operát. Az elismerést idén osztják ki először, a díjátadó ceremóniára Londonban fog sor kerülni április 22-én.

Az operakritikusokból és operaházi igazgatókból álló zsűri változatos kategóriákban hirdet majd győztest, többek között díjazzák a legjobb operaház, fesztivál, karmester, férfi és női énekes, kórus, de még a legkiemelkedőbb jelmeztervező tevékenységét is.

Nina Stemme
Nina Stemme

Ausztria több kategóriában is jelölttel büszkélkedhet: Bécs második számú operaháza, a Theater an der Wien a legjobb operaházak, a Bécsi Filharmonikusok együttese a legjobb zenekarok, a Salzburgi Ünnepi Játékok a fesztiválok, a Bregenzi Ünnepi Játékok Solaris-előadása, Detlev Glanert műve pedig az ősbemutatók mezőnyében érdekelt.

A fesztiválok között még az Aix-en-Provence-i, a Santa Fé-i, a wexfordi és a Garsingtoni Operafesztivál reménykedhet díjban Salzburg mellett.

A zenekari kategóriában a Bécsi Filharmonikusok konkurrense a szentpétervári Mariinszkij Színház, a New York-i Metropolitan és a londoni Királyi Operaház (Covent Garden) zenekara lesz. A Metropolitan Opera bekerült a közönségbarát operaházak kategóriájába is, amelyben egyik versenytársa a nevezetes londoni együttes, a hajléktalanokból szervezett Streetwise Opera.

A legjobb férfi énekesek listája is igen rangos: Luca Pisaroni, Jonas Kaufmann, Bryn Terfel, Piotr Beczała, Aleksandrs Antonenko és Joseph Calleja szerepel a jelöltek között. A legjobb énekesnőt sem lesz könnyű kiválasztani, hiszen Joyce DiDonato, Sarah Connolly, Evelyn Herlitzius, Catherine Naglestad, Béatrice Uria-Monzon és Nina Stemme is várományosa a címnek.

 Claus Guth nemcsak a rendezések, hanem az új produkciók között is érdekelt Richard Strauss Az árnyék nélküli asszonyának a milánói Scalában színre vitt előadásával.

A legjobb karmesterek kategória jelöltjei között van Richard Farnes, Ingo Metzmacher, Nicola Luisotti, Antonio Pappano és Christian Thielemann.

A nemzetközi zsűri 22 kategóriában választja ki a győztest, a 23. kategóriában pedig, amely a közönségdíj, a honlapjukon  - www.operaawards.org - lehet szavazni.