Orbán

Grecsó Krisztián: "Elengedni a szorongásokat és egyenesbe jönni"

2013.03.09. 06:42

Programkereső

Márciusban útjára indul egy zenés pódiumest Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András részvételével. A Mellettem elférsz címet viselő esten hagyományról, családról és főként titkokról esik majd szó. INTERJÚ

Hogyan született meg ennek a zenés-mesélős estnek az ötlete?

- Régebben a Katonában volt egy Aegon-est, ahol generációkról, családokról, hagyományról esett szó, ezt a korábbi ötletet fűztük tovább, hiszen ebben a témában mindhárman érintettek voltunk. Az akkori beszélgetés, ott, a Katona színpadán kicsit döcögve indult, ezért a műsorvezető átváltott zenére, és a zene ebben a kicsit még fagyos hangulatban elképesztően szárnyra kapott, hihetetlenül extatikus, közös improvizáció született belőle apa és fia között. Én közvetlen mellettük ültem a színpadon, és döbbenetes irigységgel, meg persze csodálattal figyeltem őket. Azon gondolkoztunk, hogy létezik-e az életnek még egy ilyen szegmense, van-e olyan szituáció, ahol apa és fia felnőttként ennyire önfeledten, önmagukról megfeledkezve játszanak együtt. Itt vetődött fel az a gondolat, hogy mi lenne, ha bizonyos szituációkat felvázolnék, ehhez részleteket keresnék a regényből, és ők utána - apa és fia -, mint egy zenei szerepjáték, improvizálnának. Tehát nem egy olyan estre kell gondolni, ahol szöveg és zene egymás mellett van, hanem ez a közös játék tartja egyben az estet, ez a dramaturgiája.

Sziget 2012 - 3. nap (Rájátszás - Grecsó Krisztián, Porondszínház)
Sziget 2012 - 3. nap (Rájátszás - Grecsó Krisztián, Porondszínház)

- Manapság népszerű témának számít az apa-fia kapcsolat boncolgatása, fontosságának hangsúlyozása, főként pszichológiai megközelítésből. Te irodalmi szempontok alapján közelítesz ehhez a témához.

- Én is azt tapasztalom, hogy előtérbe került a szülőkkel, a múlttal való foglalkozás, a szembenézés, és fénykorát éli a pszichológia ebben a témában. És az is biztos, hogy ez most párhuzamosan érdekes az irodalom és a pszichológia számára. Azt érzem, hogy mindenki szeretne kibékülni a múltjával. A problémák nem változnak, és minden alkalommal ugyanarról van szó: az ember szeretne önmagával egyenesbe jönni, tisztázni dolgokat, elengedni azokat a haragokat, szorongásokat, amelyeket éppen a legközelebbi családtaggal szemben gyűjtött össze. Az egyik fő kérdés, hogy mit őrizzünk meg a tradíciókból, és mit hagyjunk el.

- Te ebben a folyamatban hol tartasz? Segített a regény megírása kibogozni néhány elakadásod?

- Nekem nagyon sokat jelentett és jelent, hogy bizonyos elhallgatásokat sikerült megtörni, sebeket felszakítani, és talán ezek kezdenek begyógyulni, mert már nem hallgatunk róluk. Ezek már elmesélhető történetek. Nagyon felszabadító érzés tud lenni: elengedni szorongásokat, és egyenesbe jönni. Rengeteg olvasói visszajelzést kapok, amelyek nem is a regényhez kapcsolódnak, hanem az olvasók történetei, elhallgatásai. Az egyik ilyen író-olvasó találkozón odajött hozzám egy idős ember, és a tanácsomat kérte: rengeteg története van, szeretné továbbadni az unokáinak, de ők nem kíváncsiak rá, süket fülekre talál, és fél, hogy elvesznek a történetei. Nem vagyok pszichológus, sem szakértő, azt tudtam neki mondani, hogy talán kezdje olyan történettel, ami nem saját magáról szól, egy olyan mesével, amelyben az unokája magára ismerhet.

Dés András, Dés László, Grecsó Krisztián
Dés András, Dés László, Grecsó Krisztián

- Elmélkedsz arról, hogy ha neked gyereked lesz majd, és eléd áll kíváncsian, neked szegezve a kérdést, te mit fogsz neki mesélni?

- Nagy feladat előtt állok, hiszen a leendő gyerekemmel egy olyan életformát kell megismertessek, ami nekem nagyon fontos, de őt a hétköznapokban ehhez az életmódhoz semmi sem fogja kötni. Úgy kell majd a múltat továbbadnom, hogy annak sem díszletei, sem rekvizítumai, sem a tanúi nagyjábó nem elérhetők már. Nincsenek. Mesélni fogok tudni, meg elvinni abba a környezetbe, ahol szinte már semmi sem olyan, mint régen volt. Szép feladat, innen szép nyerni. 

Mellettem elférsz estek helyszínei és időpontjai:

Március 7. 19:00 Zalaegerszeg, Városi Hangversenyterem
Március 8. 19:00 Keszthely, Balaton Színház
Március 16. 19:00 Szentendre, Pest Megyei Könyvtár
Március 22. 19:00 Veszprém, Városi Művelődési Központ
Március 27. 19:00 Szeged, Ifjúsági Ház
Március 28. 19:00 Békéscsaba,Csabagyöngye Kulturális Központ
Április 10. 19:00 Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ
Április 13. 20:00 Budapest, Trafó Kortárs Művészetek Háza