Ervin

Szorgalmas operaházak

2013.03.26. 17:30

Programkereső

Mint Andreas Homoki, a Zürichi Operaház Alexander Pereirát, a Salzburgi Ünnepi Játékok jelenlegi vezetőjét váltó intendánsa kijelentette, a 2013/14-es évadra tervezett kilenc opera- és három balettbemutatóval, huszonkét felújítással, hat filharmóniai és tizenegy "brunch" koncerttel a svájci intézmény a legszorgalmasabb opera a világon.

Az első premierre a következő évad szeptember 21-i megnyitása után egy nappal kerül sor: Calixto Bieito rendezésében mutatják be Bernd Alois Zimmermann Die Soldaten (A katonák) című darabját Marc Albrecht vezényletével. A spanyol rendező nem ismeretlen Zürichben, az operaházban azonban először fog dolgozni.

Zürichi Operaház
Zürichi Operaház

Beethoven Fidelióját Homoki állítja színpadra, ez lesz az első darab, amelyet az intendáns a főzeneigazgatóval, Fabio Luisival közösen jegyez a svájci operaházban. A további bemutatók között szerepel Gounod Faustja Philippe Gloger rendezésében és Patrick Lange zenei irányításával, valamint Verdi Aidája, amelyet Tatjana Gürbaca állít színpadra Luisi karmesteri közreműködésével. Csajkovszkij Pikk dáma című operáját Robert Carsen rendezi, és Jiří Bělohlávek vezényli, Monteverdi Odüsszeusz hazatérése című műve pedig Willy Decker és Ivor Bolton közös produkciójaként kerül színre. Csakúgy, mint a bécsi, a zürichi opera repertoárján is szerepel a következő évadban Puccinitől A nyugat lánya, amelyet a svájci városban Barrie Kosky rendez, míg dirigensként Marco Armiliato áll majd a zenekar élén. A premierek sorát Marius Felix Lange Oscar Wilde történetére épülő gyerekoperája, a Das Gespenst von Canterville (A canterville-i kísértet) zárja.

A bemutatók között a legelőkelőbb helyet alighanem mégis Händel Alcinájának januári színre vitele foglalja el. Az operát Christof Loy rendezi, Alcina szerepében Cecilia Bartolit hallhatja a közönség, a zenekart (Orchestra La Scintilla) Giovanni Antonini vezényli.

Cecilia Bartoli
Cecilia Bartoli

Mindezek mellett A bolygó hollandi, a Rigoletto, a Don Giovanni, az Otello, a Salome, a Roberto Devereux és a Don Carlos felújítása is szerepel a programtervben.

A balettpremierek közül az első a Woyzeck lesz a ház balettigazgatója, Christian Spuck koreográfiájával. Forellenquintett (Pisztrángötös) címmel Martin Schläpfer, Douglas Lee és Jiří Kylián, Notations címmel pedig Wayne McGregor, Marco Goecke és Spuck koreográfiáit láthatják majd a táncművészet kedvelői. A Zürichi Operaház ezenkívül továbbra is műsorán tartja többek közt a Rómeó és Júliát, a Csipkerózsikát, valamint a Leonce és Lénát.

Wiener Staatsoper
Wiener Staatsoper

Izgalmas operabemutatók tekintetében a bécsi Staatsoper sem marad el a zürichiek tervei mögött, ráadásul látogatóinak már csak azért sincs oka panaszra, mivel az osztrák dalszínház a legnagyobb repertoárral rendelkező operaház a világon. Vezetői a 2013/14-es szezonban többek között olyan klasszikus műveket tűznek műsorra, mint Mozart Varázsfuvolája Christoph Eschenbach és Wagner Lohengrinje Bertrand de Billy irányításával. (Lohengrin szerepét Klaus Florian Vogt, Elsáét Camilla Nylund énekli.) Az új évad első bemutatója egyébként Giacomo Puccini A nyugat lánya című operája lesz az intézmény főzeneigazgatója, Franz Welser-Möst vezényletével, amelyet aztán az új esztendőben egyebek között Cilea Adriana Lecouvreurje és Dvořák Rusalkája követ. Emellett a Staatsoper folyamatosan játssza olyan korábbi produkcióit is, mint a Tosca, a Parasztbecsület, a Bajazzók, a Borisz Godunov, a Szerelmi bájital, a Rózsalovag, a Walkür, a Figaro vagy a Don Giovanni.

A bécsi balett-társulat is készül különlegességgel: Rudolf Nurejev koreográfiájával mutatják be 2014 márciusában A hattyúk tavát, június végén pedig sor kerül a legendás orosz balett-táncos emlékére rendezett hagyományos Nurejev-gálára is.

Összesen 320 rendezvényt tervez Dominique Meyer igazgató és Manuel Legris balettigazgató a következő évadban, ezek között 233 lesz az opera- és 51 a balettelőadás. Dominique Meyer beszámolt arról is: megvalósul az a régi terve, hogy több élő közvetítés juthasson el a közönséghez. A Wiener Staatsoper live című közvetítés-sorozatot internetes összeköttetés segítségével mutatják be televízióadók a világ számos országában.