Konrád, Tivadar

Wagner áldozatkészséget követel

2013.04.02. 11:45

Programkereső

A Trisztánt Ludwig Schnorr von Carolsfeld, az első címszereplő halála óta a kíméletlenség legendája övezi. Igazság szerint azonban maximalizmus dolgában a Parsifal sem marad el mögötte. És a dirigensek időbeosztása sem.

A jellegzetesen, közhelyszerűen wagneri formai tervvel és játékidővel rendelkező, délutáni kezdést igénylő Parsifal az énekesek mellett a karmester számára is rendkívül megterhelő feladat - szellemileg és fizikaliag egyaránt. A március 31-én Bécsben lezajlott előadáson is a dirigens állóképessége számára jelentett a darab túlzott kihívást.

Franz Welser-Möst a 2013-as bécsi újévi koncerten
Franz Welser-Möst a 2013-as bécsi újévi koncerten

Mint a Staatsoper hírül adta, főzeneigazgatója, Franz Welser-Möst rosszul lett az első felvonás után, így a második felvonástól James Pearson irányította a húsvét vasárnapi produkciót. Bár az első tudósítások borúlátóak voltak, a hétfői közlemény megnyugtatta az érdeklődőket: az ötvenkét éves karmester, aki az elmúlt öt napban négy előadást vezényelt, lumbágója miatt szorult intenzív kezelésre a szünetben, és a beavatkozás közben leesett vérnyomása miatt kényszerültek kórházba szállíttatni, ahonnan azonban szerencsére még az éjszaka folyamán távozhatott. Berg Wozzeckjét április 2-án, kedden este mindazonáltal Dennis Russel Davies fogja dirigálni. Az április 4-i, csütörtöki Parsifal-előadás karmesterének személye még kérdéses, a Staatsoper honlapján egyelőre Franz Welser-Möst neve szerepel.