Konrád, Tivadar

Elhunyt Bartha Alfonz

2013.04.11. 14:15

Programkereső

Életének 84. évében elhunyt Bartha Alfonz, az Operaház nyugalmazott magánénekese. A Liszt-díjas művésztől április 23-án 14 órakor vesznek búcsút a Farkasréti Mindenszentek plébániatemplomban.

A lírai tenor évtizedeken keresztül a Magyar Állami Operaház vezető Mozart-énekese volt, majd jóval nyugdíjba vonulása után is visszajárt a színházba, kisebb karakteralakításokkal örvendeztetve meg a közönséget.

Magyar Állami Operaház épülete
Magyar Állami Operaház épülete

Bartha Alfonz 1929-ben született a Bács-Kiskun megyei Madarason. Énektanulmányait Baján, Pilinszky Zsigmond irányításával kezdte, majd 1950 és 1953 között a Magyar Rádió Énekkarában énekelt a kórus egyik alapító tagjaként. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1955-ben diplomázott Révhegyi Ferencné és Luigi Renzi növendékeként. Előbb a Debreceni Csokonai Színház, majd 1959-től a Magyar Állami Operaház magánénekese volt.

Az országos ismertséget az 1960-as Erkel Énekverseny I. helyezése hozta meg számára. Bartha Alfonzot Réti József mellett az 1960-70-es évek kiemelkedő lírai tenorjaként tartották számon. Repertoárját elsősorban Donizetti-, Mozart- és Rossini-szerepek alkották, emlékezetes alakítást nyújtott például a Lammermoori Lucia Edgardójaként vagy A varázsfuvola Taminójaként.