Ervin

Fidelio Klasszik: Héja, Kulcsár, Zrínyi Gál

2013.04.12. 09:15

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása április 13-án lesz hallható.

"Az opera mese, az opera zene és tánc, ármány és szerelem, és nekünk ezt kell elmondanunk most harminc másodpercben" - mondta Gács Tamás, a Magyar Állami Operaház első reklámfilmjének rendezője arra vonatkozóan, milyen célt tűzött maga elé a stáb a Carmen figuráit és érzelmi alaphelyzetét felhasználó, rövid mozgóképsor megalkotásakor. Bár az április 9-i sajtótájékoztató harminc másodpercnél jóval hosszabbra nyúlt, lényegében hasonló feladatra vállalkozott, mint a film: a 2013/14-es évad kínálatát igyekezett valamivel több mint egy órába sűríteni, kitérve ármányra és szerelemre, táncra és operettre, népszerű és ínyenceknek szánt produkciókra egyaránt. A Toldi Moziban tartott sajtótájékoztatóra motorral érkezett a Don Carlos zenekari próbájáról a próbaszünetben Héja Domonkos, a Magyar Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatója, hogy ismertesse a következő évad zenei programkínálatát.

Héja Domonkos
Héja Domonkos

Zrínyi Gál Vince a 15. kerületben működő KoMa Népszínház élén egy olyan társulatot vezet, amely aktívan bekapcsolódik a helyi közösség életébe, ehhez pedig a 15. kerületi önkormányzattól kap támogatást - többek között azt a bázist is, amelyet egy üresen álló pestújhelyi iskolából alakítottak ki. Legutóbbi bemutatójukat Athéni Timon címen tartották, melynek már készül a folytatása. A társulati tagok ezen kívül külső projektekben is részt vesznek. Zrínyi Gál Vince legutóbb a 011-es Alkotócsoport a Bárka Színházban bemutatott, szürreális világot működtető előadásában, a Meanwhile in Kansasben volt látható, amely előadással már foglalkoztunk a Fidelio Klasszikban is. Zrínyi Gál Bencével ezúttal a független létről, a vendégszereplésekről és Óz karakteréről is beszélgettünk.

Zrínyi Gál Vince - Meanwhile in Kansas - Bárka, 011-es Alkotócsoport
Zrínyi Gál Vince - Meanwhile in Kansas - Bárka, 011-es Alkotócsoport

Fél évvel ezelőtt, 2012. október végén nyitotta meg kapuit a független társulatokat támogató Függetlenül Egymással Egyesület produkciós háza, a Jurányi. Az akkor még felújítás alatt állt régi iskolaépületben tizenkilenc társulat, tíz alkotóművészettel foglalkozó csoport, valamint kilenc civil szervezet talált új otthonra. Az elmúlt időszakban az alkotók azon dolgoztak, hogy megerősítsék a köztudatban a Jurányi létét. Ezt segítheti a napokban megnyílt kávézó is, mely a nyári időszakban is várja a betérőket. Most hétvégén még tart az itt működő Gólem Színház fesztiválja előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel és egy nemzetközi workshoppal, május 4-én pedig a Színházak Éjszakáján is változatos programokkal készülnek a társulatok, köztük az eseményt záró after partyval. Az együtt eltöltött első pár hónap tapasztalatairól a FÜGE elnökét, Kulcsár Viktóriát kérdeztük.

Kulcsár Viktória (Füge) - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház megnyitója
Kulcsár Viktória (Füge) - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház megnyitója

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 14-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.