Emma

Plusz - kortárs magyar szerzők

2013.04.15. 10:44

Programkereső

A Miskolci Bartók Plusz Operafesztivál Bartók színpadi művei mellett az idén három magyar komponista egy-egy alkotásának ősbemutatójával várja a közönséget.

Vajda János két egyfelvonásosa, a Don Perlimplin és a Don Cristobal Federico García Lorca műveinek ihletésére készült. Az ikerdarabok egy történet két olvasatát mutatják meg: egy öregedő férfi és egy fiatal lány szerelmét mesélik el szomorú és vidám játékként a debreceni Csokonai Színházzal koprodukcióban.

A Miskolci Nemzeti Színház épülete
A Miskolci Nemzeti Színház épülete

A Kolozsvári Magyar Opera Orbán György Bűvölet című operáját állítja színpadra a fesztivál második napján. "A történet az önpusztító Róma végnapjaiban játszódik, szereplői a túlélés stratégájának hamis alternatívái között lavíroznak. Meghökkentő fejlemények során eszmélnek rá: a szépség és az igazság összefügg" - emelte ki Kesselyák Gergely, a fesztivál igazgatója.

A "legkortársabb kortárs", a Bartók Plusz 2013 legfiatalabb szerzője a tizenhét éves Iván Sára, aki a Szegedi Egyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke. A diáklány a monarchia hangulatát idézi meg Ez történt Bécsben című operettjében, amelynek előadásában a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói működnek közre.

Bartók színpadi műveit tavaly egyetlen rendező, Román Sándor koncepciójában adták elő, az idén azonban három különböző nézőpontból közelíti meg őket három különböző társulat. A Kékszakállú herceg vára a Kolozsvári Magyar Opera, A csodálatos mandarin a Nagyszebeni Balettszínház társulata, míg A fából faragott királyfi a GG Tánc Eger, a Gárdonyi Géza Színház Tánctagozatának produkciójában látható - emelte ki Kesselyák Gergely.

Új szerzők, friss és népszerű operai szemlélet megtalálására tesz kísérletet A jövő kulcsa címmel meghirdetett operaíró verseny, amelyre első alkalommal kilenc alkotás érkezett be. A nemzetközi zsűri által kiválasztott darabok közül hármat "felolvasó" operaelőadásként is megismerhet a közönség. A legszebb részletek gálahangversenyen szólalnak majd meg, a szakmai zsűri és a közönség szavazatai alapján kiválasztott győztes darabot pedig operaelőadásként mutatja be jövőre a Bartók Plusz 2014.

Bartók Béla
Bartók Béla

A "Bartókon túli" zeneművek között különlegesnek ígérkezik a Szovjetunióban évekig betiltott új stílusú zenés darab, a Juno és Avos bemutatója a moszkvai Alekszej Ribnyikov Társulat előadásában. A csehországi Liberec színháza Jules Massenet Don Quichotte című operáját hozza Miskolcra.

Választott mottóját - Ezrek operája - 2012-ben az Avasi kilátónál megrendezett Tosca-előadásokkal igazolta a fesztivál. A projekt sikerét jelzi, hogy a nem mindennapi látványosságnak csaknem háromezer nézője volt. A Bartók Plusz 2013-as programjában most - a bicentenárium csábításának és súlyának egyaránt engedelmeskedve - a világ operairodalmának egy újabb sikerdarabját, Verdi Traviatáját láthatja a közönség Anger Ferenc rendezésében. Emellett filmvetítések is színesítik a kínálatot: az érdeklődők többek között Richard Strauss, Britten, Korngold és Berg egy-egy alkotását tekinthetik meg.