György

Keserű kalóz a Müpában

2013.04.23. 16:50

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok április 25-én Verdi hűséges és elkeseredett kalózverzérének, Corradónak a sorsát mutatják be a Müpában.

A kalóz című opera ötlete Byron alkotásán alapul, szövegkönyvét az a Francesco Maria Piave írta, akinek a zeneszerző az Ernani, az Attila, a Macbeth és még számos más opera librettóját is köszönheti. A trieszti Teatro Grandéban mutatták be 1848. február 25-én, de nem aratott sikert. A fiaskóban alighanem jelentős szerepet játszott Verdi túlhajszoltsága, az opera ugyanis rendkívül zsúfolt alkotói korszakban keletkezett: a komponistának nyolc év alatt tizenhárom operát kellett írnia, megbízásoknak, szerződéseknek eleget téve. Több művön dolgozott egyszerre, mindig azt részesítve előnyben, amelyikkel előbb el kellett készülnie. A Kalóz komponálásához az Attila 1846-os bemutatója után fogott hozzá, de nem dolgozhatott rajta zavartalanul, a befejezést ugyanis a Macbeth munkálatai késleltették.

Luciano Ganci
Luciano Ganci

A 19. század elején játszódó cselekmény főszereplője Corrado, a kalózvezér, aki úgy érzi, nincs reménye visszatérni a boldog és tisztességes életbe. A Seid török pasa elleni támadás során megsajnálja a pasa rabszolganőit, és kimenti őket az égő háremből. Amikor maga is fogságba esik, halálra ítélik, de a pasa kedvenc rabszolganője, aki szerelmes Corradóba, kiszabadítja, és leszúrja gyűlölt urát. Corrado azonban hű marad menyasszonyához, Medorához, mit sem sejtve arról, hogy a lány méreggel vetett véget az életének, amikor a kalózok a török kalandból kapitányuk nélkül tértek vissza. Miután Corrado visszatér kalózai közé, értesül menyasszonya haláláról, és elkeseredettségében a tengerbe veti magát.

Az előadást a fiatal karmester-generáció Európa-szerte keresett, különösen az olasz operarepertoárban járatos képviselője, a varsói Teatr Wielki nemrég kinevezett zeneigazgatója, Carlo Montanaro dirigálja, a főbb szerepekben Luciano Gancit, Marzio Giossit, Borsos Edith-et és Fodor Beatrixot láthatja a közönség.