Konrád

Operát mutat be a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2013.04.30. 15:17

Programkereső

A Magyar-Olasz Kulturális Évad 2013 keretében ismét az Olasz Kultúrintézetben lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A május 6-i esten olasz operaénekesek szólaltatják meg korhű jelmezekbe bújva Pergolesi Az úrhatnám szolgáló című operáját. Játsszon a Fidelióval!

 A zenekar a saját történetét egészen 1585-ig visszavezető, római Accademia Nazionale di Santa Cecilia Operastúdiójának elismert énekeseivel közösen viszi színre a fiatalon elhunyt olasz komponista legismertebb művét. A korhű jelmezekben előadott, kétfelvonásos darab mellett helyet kap a műsorban (mintegy az egyes felvonások nyitányaként) a Büszke rab (Il prigioniero superbo) című opera egy instrumentális részlete, illetve egy Pergolesi-sinfonia is a koncert karmestere, Fabio Maestri vonószenekari átdolgozásában.

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az este szólistái (Damiana Mizzi, Dario Ciotoli, Nicola Ciulla) valamennyien a Santa Cecilia Akadémián tanultak többek között Fabio Maestri és az előadás rendezője, Cesare Scarton irányításával. A Serpinát alakító Damiana Mizzi azóta már az intézmény kurzusvezető tanára lett. Úrhatnám szolgáló-produkciójukkal Ukrajnában, Észtországban, Lettországban és Litvániában is turnéztak már.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a Magyar-Olasz Évadot 2013. január 6-án nyitotta meg, április 2-án pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében léptek fel az Olasz Kultúrintézetben. A különleges évad terve azonban nem korlátozódik a klasszikus zene területére: az olasz kultúra sajátosságait bemutató kulturális szezonban a koncerteken túl filmvetítések, képzőművészettel, designnal, divattal és kézművesiparral kapcsolatos kiállítások, tematikus találkozók, borászati, gasztronómiai rendezvények, workshopok várják az érdeklődőket.