Benedek

Túl sok az ötlet

2013.05.02. 10:34

Programkereső

Terry Gilliam, a Monty Python produkcióin edzett fantáziájú film-, és - saját definíciója szerint - részmunkaidős operarendező újra Berlioz-kompozíciót állít színpadra az Angol Nemzeti Operában (ENO).

A Benvenuto Cellini előadása aligha lesz unalmas. Gilliam ugyanis, aki többek között olyan filmeket jegyez, mint a Brazil, a Félelem és reszketés Las Vegasban, a Brian élete és a 12 majom, és maga sem szűkölködik képzelőerőben, a francia komponista életművéről szólva éppen annak túláradó ötletességét hangsúlyozta ("látványos" és "arcátlan" volta mellett, ahogyan az ENO új, szintén roppant sokszínű évadát népszerűsítő interjújában fogalmazott).

Hector Berlioz
Hector Berlioz

Persze nem ez lesz Gilliam és Berlioz első találkozása: a rendező két éve a Faust elkárhozását vitte színre az Angol Nemzeti Operában. A francia zeneszerző életművének megközelítésével kapcsolatban egyébként elmondta, hogy amennyire csak lehet, kerülni igyekszik a biográfiákat, és inkább a zene sajátosságaiból, szubjektív hatásaiból alakítja ki az alkotó számára érvényes portréját. A ritkán játszott, technikai szempontból is komoly igényeket támasztó kompozíciót Edward Gardner vezényli majd az operaház előadásain.

A 2013/14-es évad programját természetesen nem csak Gilliam neve színesíti: az ENO művészeti vezetője, John Berry többek között Christopher Aldent, Simon McBurneyt és Calixto Bieitót is felkérte egy-egy opera megrendezésére. Az évadot a spanyol rendező nyitja Beethoven Fideliójának szeptemberi színpadra állításával.