Gertrúd, Patrik

Richard, a szász

2013.05.22. 14:28

Programkereső

Kiállítások sorával, emléktábla-avatással, koncertekkel emlékeznek Németországban a kétszáz éve, 1813. május 22-én született Richard Wilhelm Wagnerre, az opera műfajának megújítójára.

Richard, a lipcsei helyett helyesebb a Richard, a szász szlogent használni - állítják Drezdában. Az Elba partján ugyanis úgy vélik - nem is alaptalanul -, hogy zenei fejlődésének első szakasza inkább hozzájuk köti Wagnert. Ezt a véleményt az életmű számos kiemelkedő alkotásának keletkezés- és recepciótörténete is alátámasztja: a Rienzi, A bolygó hollandi és a Tannhäuser ősbemutatójára is itt került sor. A drezdai Városi Múzeum most Mítosz és történelem címmel nyitott kiállítást, amelyen a város zenei életének a zeneszerző munkásságára gyakorolt hatását, illetve Wagnernek az 1849-es forradalmi eseményekben játszott szerepét is bemutatják. Emellett arra is fény derül, mi módon sajátította ki a nemzetiszocializmus Wagner munkáit, és hogyan kezelték ezt a kérdést a szocializmus éveiben. A születésnap előestéjén, május 21-én egyébként a Staatskapelle Dresden és Jonas Kaufmann lépett fel a Semperoperben Christian Thielemann vezényletével.

Semperoper, Drezda
Semperoper, Drezda

A lipcsei Wagner Társaság ugyanakkor emléktáblát avatott a zeneszerző szülővárosában - ez az első Wagner-emlékmű Lipcsében. A komponista szülőházát ugyanis 1886-ban lebontották, helyén egy bevásárlóközpont áll. A domborművet így az egyik kirakatba építették be. A lipcsei Kulturális Alapítvány szorgalmazta az első állandó kiállítás létrejöttét is, amely a Szent Miklós-templom alagsorában kapott helyet: a különleges térben világító képek, illetve képernyőkön futó filmrészletek láthatók, amelyek Wagner fiatalkorát dokumentálják születésétől 1834-ig.

Richard Wagner
Richard Wagner

Ami Bayreuth-ot illeti, a város ünnepi hangulatába némi csalódottság is vegyül. Jóllehet a bajor kormány több millió eurót biztosított az 1976-ban Wagner Múzeummá alakított Wahnfried-villa felújítására, a dupla jubileumon, a zeneszerző születésének 200. és halálának 130. évfordulóján az ünnepi játékok közönsége csak a kerítésen át nézheti meg a Wagner-család egykori lakóhelyét. "Bayreuth-ban bosszantónak találják a Wahnfried-projekt helyzetét" - hangoztatta Brigitte Mark Erber polgármester. A felújítás sok kellemetlen meglepetéssel járt: mivel a ház a II. világháborúban bombatalálatot kapott, a korábbi helyreállítás pedig nem volt megfelelő, Sven Friedrich múzeumigazgató szerint most komoly beavatkozásokra van szükség. A 16 millió eurós projekt keretében a szobákat, amelyekbe kényes tárgyak és dokumentumok kerülnek, légkondicionálni kell, és elengedhetetlen egy lift beépítése is. A Wahnfried megnyitására 2015 előtt nincs esély.

Bayreuth Festspielhaus
Bayreuth Festspielhaus