Benedek

Altorjay Tamás az Armel-verseny döntőjében

2013.05.27. 13:45

Programkereső

Az operaénekesek versenyének május 25-26-án lezajlott második fordulójában egyedüli magyarként Altorjay Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház basszistája kapott szerepet. Legalábbis szigorúan értelmezve, mivel a fesztivál közleménye szerint a bécsiek Birtwistle-produkciójának bariton-szerepét (Punch) elnyerő Richard Rittelmann is magyar színekben indult.

Altorjay Henrik szerepét fogja énekelni Marco Tutino Le braci (A parázs) című operájában, amely Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye alapján íródott. A művet 2014 őszén mutatja majd be versenydarabként a Szegedi Nemzeti Színház.

A 2013-ban immár hatodik alkalommal megszervezett Armel-operaversenyen olyan művészeket keresnek, akiknek kiváló énekesi tudása és tehetsége magas fokú színészi képességekkel párosul. Az idei esztendő újdonsága volt azonban, hogy egyszerre választották ki a 2013-as és 2014-es év versenyprodukcióinak főszereplőit. Az áprilisban Párizsban és Budapesten megszervezett első fordulókból tizenegy ország 36 művésze - köztük öt magyar versenyző - jutott a szegedi második fordulóba (az énekesek megmérettetésének voltaképpeni döntőjébe, mivel a továbbiakban teljes produkciók versenyeznek majd), ahol bemutatkozhattak a rendezőknek, zeneszerzőknek, színházigazgatóknak, művészeti vezetőknek és karmestereknek.

Armel Operaverseny és Fesztivál
Armel Operaverseny és Fesztivál

A továbbjutott jelentkezők május 25-én egy-egy bemutatkozó áriát adtak elő a partner operaházak képviselői előtt, vasárnap pedig workshopokon vettek részt. A saját workshop során a rendezők azokkal a versenyzőkkel dolgoztak, akiket az első forduló zenei zsűrije számukra, az általuk rendezett operaprodukció versenyszerepeire javasolt, míg az extra workshopokon bármelyik rendező találkozhatott bármelyik versenyzővel, aki elnyerte a tetszését a bemutatkozáson.

A tenorokért különösen nagy harc dúlt, amely végül lényegében döntetlennel zárult: Christophe Poncet és Sébastien Obrecht egyaránt két-két suzerepet énekelhet majd a fesztiválon (Poncet Stravinsky Oedipus rexében Oedipust, Juranić A nyár utolsó virága című művében pedig Mr Brent figuráját formálja majd meg, míg Obrecht Peter Quintként lép színpadra majd a törökök Britten-operájában, illetve Absalom szerepét énekli Paliashvili Absalom and Eteri című művében). Mellettük Joëlle Charlier (Oedipus rex - Jocasta), Jelena Končar (A nyár utolsó virága - Mrs N. N.), Vasile Chişiu és Stefano Olcese (Simon Boccanegra - Simon Boccanegra és Jasopo Fiesco), Stéphanie Varnerin (A csavar fordul egyet - Nevelőnő), Sarah Laulan és Licholas Rigas (Laika, az űrkutya - Valentian és Kolorev), Kakhaber Shavidze (Phaedra - Theseus), Richard Rittelmann (Punch and Judy - Punch), Jean-Philippe Biojout (Le braci - Konrád), valamint Boram Lee és Kirs Belligh (Absalom and Eteri - Eteri és Murman) kapott szerepet. Murman eredetileg nem számított versenyszerepnek - kizárólag a belga Kris Belligh kedvéért osztották ki, akinek az előadásmódja lenyűgözte a grúz csapatot. A Neue Oper Wien Punch and Judy-produkciójának Pretty Pollyja ugyanakkor nem talált gazdára.

Alföldi Róbert a 2013-as Armel-versenyen
Alföldi Róbert a 2013-as Armel-versenyen

A kilenc ország tíz operaprodukciójába jutott versenyzők névsora még nem végleges, mivel a Théâtre Orchestre Bienne Soleure vezetői csak később, videofelvételek alapján döntenek arról, kik lesznek azok a művészek, akik a kortárs svájci szerző, Christian Henking Figaro¿ című darabjának főszerepeit éneklik majd 2014 őszén.